hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nagy a nyomás kínai kismamákon

A nők mindent elkövetnek, hogy még a ló évében megszüljék gyermeküket, mert a néphit szerint a következő, a kecske éve nem hoz áldást a születőkre - számolnak be kínai kórházi források.

Legutóbb 2012-ben volt hasonló kapkodás a kínai szülészeteken, mivel közkeletű vélemény szerint a sárkány éve a legjobb, ezért aki csak teheti, gondoskodik arról, hogy legyen egy akkor született gyermek a családban. Ezért aztán Pekingben ötéves csúcson volt az éves születések száma, Sanghajból ötezer "extra" babát jelentettek.

A kínai média helyszíni riportjaiból kiderül, számos helyen inkább a nagyszülők tartanak a kecske évétől. Olyan esetről is beszámolnak, ahol az anyós és após egy hónap házasság után kötelezték újdonsült menyüket a gyerekvállalásra. Akadnak faluközösségek, amelyek úgy tartják, hogy a kecske évében született lánygyerek szegénységbe taszítja a családot. De sokan gondolják, hogy a 12 állatégövi jegyből csak a kecske az, amelyik szerencsétlen, és ha lehet, szeretnék megelőzni a bajt. A kínai holdnaptár szerinti újév, és vele a kecske éve jövőre február 19-én kezdődik.

Si jang csiu pu csüan, vagyis a kecske évében születettek közül tízből kilenc szenvedni fog - szól a minden kínai által ismert ősi mondás, ami a jelek szerint a mai napig érezteti hatását. A pekingi kismamákon nagy a nyomás, pánikszerűen igyekeznek időpontokat foglalni a kórházakban, mert már egyre kevesebb a hely. A családtervezési politika lazítása miatt jó néhányan második gyermeküket várják.

A kínai asztrológia szerint a születés hónapjának, napjának és pontos időpontjának ugyanúgy szerepe van az egyén horoszkópjában, mint a nyugati asztrológiában. A "népi" asztrológia azonban leginkább az évre összpontosít. Eszerint a kecske évében születettek általában gyengék, bolondosak, inkább csak követik a többieket, "hős vezető" nemigen kerül ki közülük. Egyes feltételezések szerint a kecske évével kapcsolatos ellenérzések a kegyetlenségéről elhíresült Csing-dinasztiabeli Ce-hszi császárnő uralkodásának idejére (1835-1908) vezethetők vissza. A császárnő a kecske évében született, és a baj szimbólumává vált.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink