hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Munkavégzéshez köthetően rákban halnak meg a legtöbben

A foglalkozás-egészségügyi szakemberek számára az Európai Unió minden tagállamában nagy kihívás az, miként biztosíthatnak egészséges(ebb) munkahelyi környezetet, közli a Webbeteg.

EU direktívák fogalmazzák meg, mi a munkaadók felelőssége, teendője az alkalmazottak aktív egészségmegőrzésében, a munkavégzésből eredő esetleges megbetegedésük megelőzésében. A nemzetközi adatokat, trendeket ismerő szakértők vizsgálják, miként és milyen szabályozás keretében biztosítható és tartható fenn a munkavégzők számára az a közeg, ahol kisebb a balesetek, a vegyi, a karcinogén anyagok okozta ártalomokozás, a mozgásszervi problémák, fertőzések (foglalkozási betegségek), a munkahelyi stressz kialakulásának kockázata. A munkáltató felelőssége az is, hogy se fizikai, se mentális terhek ne ronthassák a munkavállalók jól-létét. Ezek a kérdések álltak az EU „Egészség programjának” végrehajtásáért felelős CHAFEA (Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency) szervezésében tartott lisszaboni konferencia előadásainak középpontjában.

Bár az elmúlt időszakban csökkent a munkahelyi balesetek előfordulása, de a munkavégzés következtében fellépő egészségromlás terhe továbbra is nagy – különösen a tumoros megbetegedések terén. Ezért elsősorban a munkahelyi ártalomból eredő rák ellen kell küzdeni, megszüntetve a vegyszereknek, kemikáliáknak való kitettséget. Az Európai Unióban – a munkavégzéshez köthetően – napjainkban az onkológiai kórok tekinthetők az első számú haláloknak. Rák miatt évente mintegy 102 500 (a statisztikák szerint 53%-nyi) dolgozó veszti életét. A „karcinogének és mutagének direktíva” (CMD) a munkavállalók védelmében azt kívánja biztosítani, hogy a munkavégzés során minél kisebb legyen a rákkeltő anyagokkal való érintkezés, az ártalomokozás kockázata. Az EU-s OSH szabályozás fő üzenete az, hogy eredményt hoz, ha javul a tanácsadás minősége, ha nő az egészségtudatosság szintje. A törvényi előírások betartásával pedig csökkenthető a vegyi anyagoknak való kitettség.

A rákokozó anyagokkal kapcsolatosan további módosításokat készítenek elő (Carcinogens Directive (COM(2017)11), a folyamatban lévő munka eredménye 2018 elejére várható – hangzott el a lisszaboni konferencián. A vegyi anyagok „figyelmeztető” határértékeinek 2017 elejére tervezett negyedik listáját már január utolsó napján elfogadták, hatályba léptették. Dolgoznak a „veszélyes anyagok a munkahelyen” elnevezésű 2018-2019-es EU-OSHA közös kampányon. (Az OSHA az amerikai munkaügyi minisztériumnak a Kongresszus által alapított szerve, ez a betűszó a „Foglalkoztatási biztonság és egészségügyi szervezet” (Occupational Safety and Health Administration) nevének rövidítése.)

További részletek

(forrás: WEBBeteg)
hirdetés

Könyveink