hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Müller Cecília: Szezonális lett a koronavírus

Télen biztosan több koronavírusos megbetegedés lesz – mondta az InfoRádiónak Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Sokféle csoport és tudományos műhely dolgozik azon, hogy egyfajta előrejelzést mondjon arra vaonatkozóan, hogy mit várhatunk a jövőben a koronavírus-járványban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi hatóságnak is 20 munkacsoportja próbálja modellezni a várható folyamatokat, azonban olyan tökéletes modell, ami pontosan megmutatná, mivel nézünk szembe, nincsen – mondta az InfoRádióban Müller Cecília.

A vírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint – és én is így vélem – ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni – fogalmazott.

Az országos tisztifőorvos arra számít, hogy télen több megbetegedés lesz, és látszik is, hogy amikor a gyerekek elkezdtek iskolába, óvodába járni, egyértelműen egy felfelé ívelő folyamat kezdődött, tehát magasabb fertőzésszámnak nézünk elébe úgy az őszi-téli légúti vírusok, mint a koronavírus tekintetében.

Müller Cecília elmondta: mivel mindenkinek más az oltottsági státusza Magyarországon, ezért nem kampányszerű oltásokat szerveznek, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét a jól ismert oltópontokon és a háziorvosoknál egyaránt.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink