2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Müller Cecília: Ismét végezhetőek az egynapos beavatkozások

Magyarországon folyamatos a védőoltások beadása, már csaknem háromszorosa a beoltottak száma az aktív fertőzöttekének, jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: az a cél, hogy a lehető leggyorsabban a legtöbb embert immunizálják, előrevéve a magas kockázatú csoportokat. Hozzátette: 75 807-en a már második védőoltást is megkapták. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az aktív fertőzöttek száma napról napra csökken, jelenleg 85 313 beteget tartanak nyilván, közülük 3697-en szorulnak kórházi ápolásra, 269-en lélegeztetésre. Müller Cecília kiemelte: már 272 284-en meggyógyultak a betegségből.

A héten elkezdődik az legidősebbek oltása, a háziorvosok már megkapták az oltásra előre regisztráló idősek névsorát, és a Moderna-vakcináját már kiszállították a kormányhivatalokhoz. Ebből kap majd 1080 háziorvosi praxis egy-egy ampullát, amelyből tíz-tíz ember oltható. Lehetőség van arra is, hogy más praxisokból hat-hat ember oltópontokon kapja meg az oltást. Az oltást kérők szállítását főként betegszállítókkal, adott esetben önkormányzati vagy családi segítséggel lehet megoldani. A tisztifőorvos hozzátette: a betegszállítóknak részletes protokollt állított össze a mentőszolgálat; ebben az esetben az idősekkel betegkísérő megy, és ápoló is lesz velük. Így összesen 40 ezer ember kaphat az elkövetkező napokban védőoltást.

Müller Cecília kitért arra, az oltásra érkezőknek érdemes úgy öltözködniük, hogy a felkar könnyen szabaddá tehető legyen, legyen náluk a beleegyező nyilatkozat, valamint inni- és néhány falat ennivaló is lehet az időseknél. Kiemelte, mind a koronavirus.gov.hu, mind pedig a vakcinainfo.gov.hu honlapon megjelent egy, az idősek számára készített tájékoztató összeállítás, amely a leggyakrabban feltett kérdésekre ad választ.

A szakember megnyugtatott mindenkit, hogy aki most lemaradt erről az oltási körről vagy valamilyen okból nem oltható, az is megkapja majd a védőoltást a rendelkezésre álló vakcinák számának függvényében.

Bíró Krisztina szakgyógyszerész kezeli az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó szállítódoboz hőmérséklet ellenőrző paneljét a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2021. február 2-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Bíró Krisztina szakgyógyszerész kezeli az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó szállítódoboz hőmérséklet ellenőrző paneljét a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2021. február 2-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Müller Cecília beszámolt arról, hogy az emberi erőforrások minisztere újra engedélyezte az egynapos ellátások elvégzését. Ez alól csak a szájsebészeti és a fülészeti beavatkozások kivételek. Az egynapos beavatkozások előtt szükség van a műtét napjától számítva 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre. Ezen kívül a műtét napján elvégeznek még egy, antigénalapú gyorstesztet is a betegnél.

A Pfizer és a Moderna készítményeiből eddig félmillió adag érkezett az országba, kedden az orosz Szputnyik V oltóanyagból pedig húszezer ember oltására elegendő mennyiség érkezett. Megemlítette, hogy az elismert Lancet című orvosi folyóiratban megjelent az orosz vakcina harmadik klinikai fázisának köztes vizsgálati jelentése, amely szerint 90 százalék feletti a készítmény hatékonysága és a vakcina biztonságos. Jelezte, hogy számos más ország is egyre nagyobb érdeklődést mutat az unión kívülről beszerezhető vakcinák iránt.

Müller Cecília kérdésre válaszolva beszélt a Bamlanivimab nevű gyógyszer kórházi felhasználásáról is. Közölte, hogy ez a szer a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés kezdeti fázisában használható, és mivel Magyarországon korábban nem volt belőle, még csak két helyen alkalmazzák. A gyógyszer Magyarországra érkezett hétezer adagjából háromszázat a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kapott. Ha az alkalmazásával kapcsolatos vizsgálatok kedvezőek, akkor más intézmények is kapnak belőle.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok eddig 22 esetben mutatták ki itthon a koronavírus brit mutánsát, dél-afrikai és brazil mutánst még nem találtak.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés