2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Müller Cecília: A második hullám felfutó szakaszában vagyunk

A járvány teljes ideje alatt 1234 egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív, hangzott el az operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Péntekre 1322-vel nőtt a fertőzöttek száma, és elhunyt 17 idős, krónikus beteg. Az elhunytak életkora 61 és 96 év között volt, mindegyikük esetében fennállt valamilyen krónikus betegség. Továbbra is mindent el kell követni a fertőzés terjedésének megakadályozásáért – hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján a távolságtartás, maszkhasználat, a higiéniás kézmosás, fertőtlenítés fontosságát is hangsúlyozta.

Európa többi részéhez és az egész világhoz hasonlóan Magyarországon is emelkedik fertőzések száma. Jelentősen emelkedett az esetszám a környező országokban, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban is.

A járvány teljes ideje alatt 1234 egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív, egy kolléga elhunyt. Jelenleg 481 aktív fertőzött dolgozót tartanak nyilván, tehát 752-en már meggyógyultak – sorolta az adatokat a tisztifőorvos. Elmondta, hogy a az aktív fertőzöttek 2,23 százaléka kerül ki az egészségügyiek közül, ami arra utal, hogy a "fronton szolgálók" rendkívüli fegyelmezettséggel, gondosan és szakszerűen viselik a védőfelszereléseket.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy az emberek saját maguk is sokat tehetnek egészségük érdekében. A krónikus betegeknek azt ajánlja, hogy folyamatosan gondoskodjanak rendszeresen szedett gyógyszereikről, így csökkenteni lehet annak kockázatát, hogy a fertőzés súlyos formában alakuljon ki. Ezen kívül az immunrendszer erősítésére érdemes vitaminokat, elsősorban D- és C-vitamint szedni, és nem szabad elfelejtkezni a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról sem.

Ismét felhívta a figyelmet az október második felétől elérhető influenza elleni védőoltás fontosságára, mint mondta, a krónikus betegeknek kifejezetten érdemes kérniük az oltást.

Müller Cecília elmondta, az operatív törzs döntése értelmében 33 óvodában és hat iskolában rendeltek el rendkívüli szüntet, 121 osztályban és öt iskolában van digitális tanrend. A szociális intézmények és a kórházak saját hatáskörben ellenőrzik a látogatási tilalom betartását, egyelőre nem érkezett a hatóságokhoz ennek megszegésére vonatkozó bejelentés.

A szakember szintén kérdés kapcsán mondta el, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer egyelőre kísérleti szerként, klinikai kipróbálás alatt van Magyarországon. "Jellemzően a középsúlyos esetek korai szakában tűnik hatékonynak" – mondta.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés