2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Müller Cecília: 19 millió adag vakcinát kötött le Magyarország

A hétvégén a 150 főnél nagyobb létszámú otthonokba is megérkezik a COVID-vakcina, hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Jövő kedden újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik a Pfizer vakcinájából Magyarországra – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette, hogy a következő héten kisebb mennyiséget várnak a Moderna oltóanyagából is, de pontos mennyiséget és dátumot nem tudott mondani.

Elmondta: eddig 42 549 egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást, elkezdődött négy, nagy létszámú idősotthon lakónak és dolgozóinak oltása, a hétvégén pedig a 150-nél nagyobb létszámú otthonokba is megérkezik a vakcina. Az oltási programot szombaton és vasárnap is folytatják.

"Minden igyekezetünkkel azt a célt szolgáljuk, hogy az oltóanyag gyorsan, hatékonyan a legnagyobb kockázatú csoportok rendelkezésére álljon" – hangsúlyozta. Jelezte: azoknál, akik az első napon kapták meg az oltást, január 16-án lesz esedékes a második adag beadása.

Beszámolt arról, hogy csütörtökön elhunyt 115 koronavírusos beteg, 5297 embert ápolnak kórházban, és 372-en vannak lélegeztetőgépen. Kedvezőnek nevezte, hogy négyezerrel csökkent az aktív fertőzöttek, és hétezerrel nőtt a gyógyultak száma.

Kérdésre elmondta: több mint 19 millió adag vakcinát már lekötött Magyarország, ez csaknem 10 millió ember beolthatóságát jelenti, mivel a piacon lévő készítményekből két adagra van szükség a védettséghez. A Pfizer/BioNTech vakcijánával csaknem 3,3 millió ember, a Moderna oltóanyagával 872 ezer ember, az AstraZenecáéval 3,27 millió ember oltására van lehetőség. A Janssen vakcinájával 2,18 millió embert lehet beoltani, míg a CureVac készítményével 250 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kötött le Magyarország – részletezte. Ez azt jelenti, hogy 9 868 000 ember részesülhet majd védőoltásban itthon.

Jelezte, az Európai Unióban lekötött vakcinákon túl is tárgyalásokat folytat a kormány más gyártókkal is, és amely cég oltóanyagát engedélyezni fogják, abból is vásárol majd Magyarország.

Az országos tisztifőorvos az oltással kapcsolatban beszélt arról is, hogy az immunrendszert befolyásoló tényezőket – így az intenzív testmozgást és az alkoholfogyasztást – az oltást követő néhány napon kerülni kell.

Müller Cecília igennel felelt arra kérdésre, hogy beoltatja-e magát. A szakember megdöbbentőnek nevezte azokat a – közösségi médiában megjelenő – megnyilvánulásokat, amelyek azok ellen irányulnak, akik beoltatnák magukat vagy már meg is kapták az oltást. "Amit a tudomány igazolt, a mellé kell felsorakozni" - hangoztatta.

Nagy-Billa Enikő Beáta ápolónő koronavírus elleni oltást ad be Kopasz Zoltán karjába a miskolci Őszi Napsugár Idősotthonban 2021. január 7-én. MTI/Vajda János
Nagy-Billa Enikő Beáta ápolónő koronavírus elleni oltást ad be Kopasz Zoltán karjába a miskolci Őszi Napsugár Idősotthonban 2021. január 7-én. MTI/Vajda János

Kormánymegbízott: hatékony az oltások beadása

Jól szervezett, gyors és hatékony a koronavírus elleni oltások beadása, közölte a Somogy megyei kormánymegbízott pénteken az M1 aktuális csatorna Híradójában. Neszményi Zsolt az egészségügyi dolgozók oltásáról szólva azt mondta, hogy az oltóanyagból rendelkezésre áll a szükséges mennyiség, így mindenkit be tudnak oltani, aki jelentkezik. A kormánymegbízott mindenkinek javasolja, hogy oltassa be magát.

A tv-csatornán elhangzott: a kaposvári oltópont napi 12 órában működik. Eddig több mint négyezer vakcina érkezett az oltópontra, és folyamatosan érkeznek oltásra az egészségügyi dolgozók. Hozzátették: Somogy megyében emellett a nagyatádi és a siófoki kórházban is oltanak.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés