hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ombudsman kontra szaktárca

Működésképtelen az addiktológiai járóbeteg-ellátás

A működésképtelenség szélére került az addiktológiai járóbeteg-ellátás. A fővárosban az alkohol- és drogbetegeket gondozó intézmények fix finanszírozása a felére csökkent - közölte egyebek között Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával és az Országos Addiktológiai Intézet (OAI) megszűnésével előálló helyzet újragondolását, független szakmai testület létrehozását sürgeti.

Az addiktológiai intézet május elsejétől tervezett megszüntetéséről Horváth Ágnes egészségügyi miniszter március 6-án levélben tájékoztatta Buda Béla főigazgatót. Határozat azonban nem született, csupán annyit hoztak nyilvánosságra, hogy a feladatokat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet veszi át feladat-átadási szerződéssel.
Az ombudsman emlékeztetett rá, hogy az Országos Addiktológiai Intézet működési problémái alapvetően két okra vezethetők vissza. Egyfelől folyamatosan csökkent a nemzeti alkoholpolitikai, kábítószerügyi adatgyűjtés, a szakmai, módszertani és fejlesztési feladatok költségvetési támogatása. Miközben romlott a finanszírozás, az OAI új tennivalókat kapott az illegális szerek fogyasztásával kapcsolatos adatgyűjtésben. Másfelől 2007 áprilisától júliusig a szenvedélybetegeknek is vizitdíjat kellett fizetniük, ami 20-30 százalékkal csökkentette a rendelésre járók számát. A fix díjak radikális és hirtelen visszafogása a gondozók bevételeinek csökkenéséhez vezetett, amit a teljesítményvolumen-korlát emelése nem volt képes ellensúlyozni.
Szabó Máté felhívta a figyelmet: az országos intézet megszüntetése következtében az alkoholpolitika koordinációjának nem lesz hatékony háttérintézménye. Lassulhat, akár időlegesen le is állhat a szakterület orvos-szakmai fejlesztése. A megszűnő rendelőkből elmaradó betegek egyéni és közösségi veszélyforrást jelenthetnek, elsősorban a budapesti alkohol- drog- és hajléktalanhelyzet romolhat.

Hasonló problémákra hívták fel a figyelmet nemrégiben az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságában helyet foglaló parlamenti képviselők is, s Kökény Mihály bizottsági elnök jelezte, a kormánytól várja a "hányattott sorsú" intézmény helyzetének rendezését. Az ombudsman szerint a helyzet átgondolásakor együtt kell majd kezelni az Országos Addiktológiai Intézet és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ügyét, mivel e kettő a pszichiátriai ellátás egymástól el nem választható része.
Az Egészségügyi Minisztérium azonban nem éret egyet az állampolgári jogok országgyűlési biztosával. Mint a szaktárca válaszközleményében leszögezte, az Országos Addiktológiai Intézet átalakítására az ésszerűbb működés érdekében volt szükség, s ez az átalakítás teljesen érintetlenül hagyta a gyógyító tevékenységet. A kormány 2006 júniusában döntött arról, hogy a minisztériumoknak felül kell vizsgálniuk az általuk irányított költségvetési szervek működését. A döntést az indokolta, hogy a költségvetési kiigazítás során az állam a saját működését is ésszerűsíteni akarta - közölte a sajtóiroda. Mint írják: "az Országos Addiktológiai Intézet nem folytatott gyógyító tevékenységet, az intézetben 8 munkatárs módszertani munkát végzett. A gyógyító tevékenységet a támaszgondozók, mint önálló járóbeteg-szakrendelők végzik és ez a jövőben sem változik. Az átalakítás mindössze annyit jelent, hogy az addiktológiai módszertani feladatok végzését, hasonlóan a többi szakmához, más intézmény, az Országos Tisztiorvosi Hivatal látja el, miközben a gyógyító tevékenység ellátása biztosított marad. A gondozóintézetek finanszírozásának változása 2007. áprilisában történt meg, s ennek nincsen köze az Országos Addiktológiai Intézet átalakításához."

Medical Online




cimkék

hirdetés

Könyveink