hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mostantól fehér szalagot is tűzzenek!

Sándor Mária kérésére a tömeg öt perces csenddel kívánta kifejezni, hogy nem "balhézni" jöttek a Parlament elé, hanem komolyan gondolják követeléseiket.

A kormány háromévnyi tevékenysége miatt tönkrement a magyar oktatás, ezért nem engednek azon követelésükből, hogy a jelenlegi rendszert át kell alakítani, mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szombaton, a budapesti Kossuth Lajos téren tartott tüntetésen. A "nagy reform" olyan oktatási rendszert hozott létre, amely rossz a gyermeknek, a pedagógusnak, a nevelő-oktató munkavállalónak, a szülőnek és az egész országnak. A mai iskolák nem tudják hozzásegíteni a diákokat a tudás megszerzéséhez, pedig egy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van, idézi Gallónét az MTI alapján a napi.hu.

A többi ágazati szakszervezet nevében felszólaló szónokok a színpadon a "Magyarországért" feliratú molinó, egy uniós és egy nemzeti zászló előtt arról beszéltek, nem tűrik, hogy megosszák, egymással szembe fordítsák őket.

Sándor Mária, a "fekete ruhás ápolónő", a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyben dolgozó kiszolgáló személyzet 2007 óta nem kapott béremelést, pedig nélkülük nem működik az ágazat. Milyen ország az, ahol az orvos, a nővér, a pedagógus, a szociális ágazatban dolgozók folyamatos segélykiáltása süket fülekre talál?, tette fel a kérdést. A megjelentektől azt kérte, hogy az összefogás jeleként a fekete szalag mellé tűzzenek mostantól egy fehéret is.

A szónokok az egész teret betöltő esernyős tömeg előtt arról is beszéltek, a kormány életpályát ígért nekik, ehelyett csak megosztást, kevés béremelést, máshol bércsökkentést kaptak. A beszédek között idéztek a korábban a Pedagógusok Sztrájkbizottsága által összeállított 25 pontos követeléssorból. Követelték egyebek mellett a tankötelezettség korhatárának visszaállítását 18 évre, a tananyag és a tanulói óraszám radikális csökkentését, az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállítását, a pedagógusok kötött munkaidejének eltörlését, adminisztratív terheik csökkentését.

A demonstráció végén Sándor Mária kérésére a tömeg öt perces csenddel kívánta kifejezni, hogy nem "balhézni" jöttek a Parlament elé, hanem komolyan gondolják követeléseiket.

(forrás: MTI/Napi)
hirdetés

Könyveink