hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Molnár Lajosnak nem kellett az unikum

Európai unikumként mutathatja be dr. Gyenes Mónika fogorvos, népegészségügyi szakember a hazai szegények szájbetegség-kutatásáról szóló összefoglalót az Európai Parlamentben. A magyar népegészségügyi program két évig működött, az egykori szabad demokrata egészségügyi miniszter, Molnár Lajos ugyanis – amint hivatalba lépett – megszüntette, írja a Népszabadság.

A magyar szakembert arra kérték fel, hogy a szájüregi egészség világnapjára összehívott brüsszeli fórumon ossza meg a program tapasztalatait.

Számos kutatás igazolja, hogy a szegények, az idősek, a mentális betegek, az elítéltek és a telepeken élő romák fogászati ellátása jócskán elmarad az átlagtól. Épp ezért a Magyarországon 2005–2006-ban működött népegészségügyi program is őket célozta. A merőben újfajta megelőző kampányban a hazai fogorvosi rendelők tizede vett részt, az érintett szakorvosok a saját rendelési idejükön túl próbáltak meg eljutni a főbb rizikócsoportokhoz: a gyermekekhez, a várandós nőkhöz és mindazokhoz, akik az életmódjukból fakadóan egészségügyi szempontból hajlamosabbak a különböző fog- és szájüregi megbetegedésekre.

Így számos szűrés zajlott hajléktalanszállókon és utcai szűrőbuszokban. A program évente 300 millió forintba került, és 200 orvos vett részt benne. Az orvosok több tucatnyi szájüregi rákot diagnosztizáltak úgy, hogy a betegség még gyógyítható volt. Ez azért is jelentős eredmény, mert Magyarországon kiemelkedően magas a szájüregi rákban elhunytak száma: százezer lakosból 9,4-en halnak meg így. A kezeltek túlélési aránya a kelet-európai országokban 23 százalék, Észak-Európában 51 százalék.

Gyenes Mónika a hazai program lezárása után Angliába költözött. Azóta is ott praktizál. A Népszabadságnak azt mondta: a klasszikusan ismert rizikófaktorok, vagyis a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett kockázati tényező a humán papillomavírus is. Az orális szex térnyerésével magyarázható, hogy a rákos megbetegedések egyre gyakoribbak a fiatal nőknél.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink