hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

MOK: több mint nyolcezer orvos lépett be a kamarába

A kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény nyomán a múlt hét végéig 8175 orvos kérte felvételét a Magyar Orvosi Kamarába (MOK) - közölte Éger István.

Hozzátette: a késéseket beleszámítva várhatóan 8500 körül lesz a köztestületbe visszalépők, illetve az abba újonnan belépők végleges száma. Így a MOK összesen mintegy 38 ezer tagot számlál a jövőben.

Éger István hangsúlyozta: továbbra is havi 1700 forint, vagyis évi 20.400 forint a teljes tagdíj összege, és a tagdíjkedvezmények is megmaradnak, például a gyesen lévő vagy a nyugdíjas kollégáik számára.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tagdíjakból - a kedvezmények bekalkulálása nélkül - erre az évre 430-450 millió forintos bevételt számoltak, ehhez az újonnan belépők tagdíja mintegy 100 millió forintos pluszbevételt hoz. Az ebből fakadó többletforrást a tagság számára nyújtandó szolgáltatásokra szeretnék fordítani - mondta Éger István.

Mint hozzátette, szintén ebből az összegből nagyobb mértékben kívánják támogatni a Magyar Orvosokért Alapítványt, ugyanis a legutóbbi években nőtt a szociális, illetve egészségügyi támogatásra szoruló orvosok száma.

Emellett a MOK Területi Szervezetek Tanácsának döntése szerint június elsejével valamennyi tag számára csoportos élet- és balesetbiztosítást kötnek, melynek költségeit a köztestület állja. Éger István kiemelte: ez – más biztosításokkal ellentétben - kiterjed a bántalmazásból eredő esetleges baleseti sérülésekre is.

A kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény értelmében minden egészségügyi dolgozónak múlt kedden éjfélig kellett belépnie szakmai köztestületébe. Ha valaki ezt nem tette meg, annak működési engedélyét az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal megvonja, így az nem végezhet tovább egészségügyi tevékenységet.

Éger István elmondta: a kötelező tagság visszaállításának folyamatát sok helyen viharos és méltatlan megnyilvánulás kísérte, de a beléptetési procedúra rendben lezajlott.

A MOK a szervezetbe belépő szakemberektől regisztrációs díjat is szedett. Kérdésre válaszolva a kamara elnöke közölte: ezt a belső szervezeti szabály alapján tették, jelenleg semmilyen, ezt tiltó jogszabály nincs érvényben.

Éger István a sajtótájékoztatón is kifejtette a kormány által a múlt héten elfogadott Semmelweis Tervről alkotott véleményét. Mint mondta, a híresztelésekkel ellentétben semmilyen szakmai egyeztetés nem történt, pedig még a korábbi vitairathoz a kamara öt oldalban megfogalmazta javaslatait, "de hiába".

Hozzátette: a tervben vázolt ellátásszervezés semmilyen formáját nem tudják támogatni. "Nincs rá ok, hogy közpénzből újabb intézményeket hozzanak létre" – hangoztatta.

A MOK elnöke ismét hangsúlyozta azt is, hogy véleménye szerint a szaktárca koncepciója még csak ígéretet sem tesz az egészségügyi dolgozók egzisztenciális helyzetének javítására.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban többször is kiemelte, hogy az egészségügyi dolgozók helyzetének javítása egy többszereplős feladat.

Éger István ennek kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta, a kamara elnökeként a tagságból adódó szolgáltatások mellett például tagdíjkedvezményt tud felajánlani a fiatal orvosok számára. Ugyanakkor hozzátette: az egészségügy már olyan helyzetben van, hogy ebben az ügyben mielőbbi központi beavatkozásra van szükség.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink