hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Módosították az idei költségvetést: itt a pénz az orvosbérekre

A gazdaság-újraindítási akciótervben összesen 6172 milliárd forint áll rendelkezésre, egészségügyi béremelésre 300 milliárd forint szerepel.

Az idei évi költségvetés módosításáról is döntött az Országgyűlés szerdán, a határozathozatalok során, emellett a Ház hozzájárult az Európai Unió 2021-2027. közötti költségvetéséről, valamint a koronavírus-járvány utáni helyreállítási csomagról szóló határozat kihirdetéséhez.

A gazdaság újraindítása érdekében módosul az idei költségvetés

A járvány elleni védekezés valamint a gazdaság újraindításának költségeire tekintettel módosította a Ház az idei költségvetést. A változtatást 115 igen szavazattal és 54 ellenvoks mellett fogadták el a képviselők. Ahogy azt a jogszabály ismertetésekor Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: a gazdaság-újraindítási akciótervben három fő csatornán összesen 6172 milliárd forint, a GDP 12 százaléka áll rendelkezésre. Ebből 3278 milliárd forint nemzeti forrásból származik, amelyből főleg a családok támogatására, otthonteremtésre és a nyugdíjakra költ a kormány összesen mintegy 500 milliárd forintnyi összeget. Infrastruktúrafejlesztésre 820 milliárd forint jut, munkahelyek létrehozására vagy megőrzésére 460 milliárd, egészségügyi béremelésre 300 milliárd, míg sport és kultúra támogatására 120 milliárd forint. Az agrárium fejlesztésére 96 milliárd, turizmusra 90 milliárd forint.

Uniós forrásból 2515 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaság újraindítására, a családok és munkahelyek védelmére, valamint a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítésére. További 380 milliárd forintot hagy a kormány idén a családoknál és a vállalkozásoknál adó- és járulékcsökkentések, kedvezmények formájában. Az otthonteremtéssel kapcsolatos áfa- és illetékmentesség 135 milliárd forintot, a kisvállalati adó csökkentése és a kisadózók tételes adójának adómentessége több mint 20 milliárd forintot, valamint a kis- és középvállalkozások megsegítése érdekében bevezetett helyiiparűzésiadó-kedvezmények 84 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál. A jogszabály a 25 ezer főnél kevesebb lakosú települések számára teljes kompenzációt tartalmaz. 2021-ben 4,3 százalékos GDP-bővülés várható.

A központi alrendszer hiányának változását a költségvetési törvényen nem kell átvezetni, így abban 2288 milliárd forintos adat szerepel. Ugyanakkor az év egészére 3990 milliárd forintos pénzforgalmi, és 3860 milliárdos, a GDP 7,5 százalékának megfelelő uniós módszertan szerinti eredményszemléletű hiányt vár a kormány. Az adósságrátát várhatóan az év végére csökkenhet, a 2020 év végi 80,4 százalékról 79,9 százalékra.

A Ház hozzájárult az uniós költségvetés és helyreállítási csomag kihirdetéséhez

Az Országgyűlés hozzájárult az Európai Unió 2021-2027. közötti költségvetéséről, valamint a koronavírus-járvány utáni helyreállítási csomagról szóló határozat kihirdetéséhez. A képviselők 170 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát. Az elfogadott előterjesztés indoklása alapján a ratifikáció az előfeltétele annak, hogy az EU történelmi léptékű, 750 milliárd euró összegű hitelt vehessen fel a pénzpiacokon a helyreállítási csomag érdekében, illetve, hogy az ebből finanszírozandó programok, például az úgynevezett helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz is mielőbb elindulhasson.

Kásler: a jövő évi költségvetésben kiemelt szerep jut az egészségügynek is

A kormány benyújtotta a 2022-es büdzsét, "az ország újraindításának költségvetését", amelyben kiemelt szerep jut az egészségügynek is – mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

Kiváló szakembereinknek köszönhetjük, hogy legyőztük a járványt, ezért is döntött a kormány úgy, hogy minden idők legnagyobb mértékű orvosibér-emelését vezetjük be – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Hozzátette, hogy a jövő évi büdzsében mintegy 2884 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügy céljaira. Ez a keret 1700 milliárd forinttal nagyobb, mint 2010-ben volt, és mintegy 770 milliárddal több, mint amit idén biztosítottak.

Miniszterként örömmel tölt el, hogy a kormány elkötelezett a magyar egészségügy iránt és évről évre több forrást biztosít a magyar emberek ellátására – fogalmazott Kásler Miklós.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink