hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mit tenne Merkely?

Tesztelné a tanárokat, visszahozná az idősek vásárlási sávját és betiltaná az éjszakai bulikat, írja a hvg.hu.

Horvátországból hoztuk be nyáron a koronavírust, ami Magyarországon a közösségi térben, nagy csoportosulások során terjedt – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában arra a kérdésre, miért robbant most be a járvány második hullám. Most kisebb a baj, mint az első hullámban volt, de több a fertőzött, a fenyegetettség nem kicsi. A nagyszámú fiatal át tudja adni a vírust az időseknek, és ha ez megtörténik, egy nem elég hatékony védekezés esetén relatíve nagy számú idős is megfertőzödik, és a halálozás is nőhet – magyarázta.

A professzor szerint noha most fiatalabbak kapják el itthon, ugyanaz a vírus fertőz, mint tavasszal. Lehet ugyan abban bízni, hogy veszített az erejéből, de erről majd négy-öt múlva lehet biztosat mondani.

Merkely Béla, hogy meggondolná a magas rizikójú emberek állami szűrését, ide sorolva a tanárokat is. A professzor az idősek biztonsága érdekében visszahozná a vásárlási idősávot és betiltaná az éjszakai bulikat. Zárt helyen elrendelné a kötelező maszkhasználatot is: egyes számítások szerint ha egy populáció 80 százaléka hord maszkot, a fertőzés aránya nem tud nőni, és szép lassan visszaszorul, írja a lap.

(forrás: hvg.hu, InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink