hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mit mutat a Honvédkórház válsága?

A Mérce szerint azt, hogy milyen embertelen és megalázó kompromisszumok tartják fenn a biztonságos betegellátást, a magyar egészségügy hétköznapi normalitását.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakdolgozók Szakszervezetének elnöke azt a közmondásos gyakorlatot is ismerteti a hvg.hu-ban, hogy a súlyos szakemberhiány és az alacsonyan tartott bérek nyomán előálló megalázó helyzetek ellenére az orvosok, ápolók rendszerint a betegellátást helyezik önérdekeik elé, és nem lázadnak fel, amivel a munkáltatók rendszeresen visszaélnek. A mostani válság ennek a gyakorlatnak a felrúgása miatt jött létre.

A Honvédkórházban kialakult helyzet abba ad betekintést, hogy mi történik, ha az egészségügyi szakemberek nem hagyják, hogy a betegellátás fenntartása érdekében napról napra visszaéljenek az elkötelezettségükkel, és nem vállalják tovább azt a munkát, amiért nem fizetik meg (avagy ki) őket.

Tovább romlik az ellátás minősége, a helyzet akár a betegek veszélyeztetéséig fajulhat. Ennél a fonák helyzetnél pedig semmi nem világít rá élesebben arra, hogy milyen megalázó helyzetek és viszonyok tartják fenn a magyar egészségügyet, kezdve a megalázóan alacsony bérek miatt másod- és harmadállásokra kényszerülő mentők és szakápolók helyzetével.

Mert nem csak az orvosoknál telik be újra és újra a pohár, csakhogy többnyire ők vannak olyan alkuhelyzetben, hogy nemet mondhatnak. Sokkal inkább, mint alacsonyabb fizetésű és státuszú rezidenskollégáik, vagy a mellőzhetőbb betegápolók, mentősök és más kórházi dolgozók.

A Honvédkórházban kialakult válságos helyzet mutatja meg nekünk tehát azt, hogy milyen embertelen és megalázó kompromisszumok tartják fenn a biztonságos betegellátást, a magyar egészségügy hétköznapi normalitását.

Vagyis amikor az intézményt fenntartó Honvédelmi Minisztérium azt írja megnyugtató hangnemű közleményében, hogy a hírek csupán „valótlan és hangulatkeltő állítások”,  a kórház sürgősségi centrumában nem mondott fel egyetlen orvos sem, a biztonságos betegellátás pedig nincs veszélyben, akkor – hisszük vagy nem – értsük így: az orvosok elvállalták a heti 60 órát, a nővérek beértek a harmadállásukba, és még a mentős is mosolyog az államtitkár propagandavideóján.

(forrás: Mérce, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink