hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Miről beszélt az ÁSZ elnöke?

Az állami számvevőszék elnökének sikerült meglepnie a minapi – a kórházak gazdálkodását kritizáló kijelentésével  – az intézmények napi gazdálkodását ismerőket – derült ki a Magyarul Balóval című műsorból.

Mint a MedicalOnline is beszámolt róla, Domokos László egy a Magyar Időknek adott interjúban üzent a kórházi vezetőknek: „annyit költsenek, amennyit feladataikra kaptak”. Egy a kórházaknál kezdett vizsgálatra hivatkozva állította, ez a terület az egyik legrendezetlenebb. Mint  idéztük: „a kórházak sokszor közbeszerzés nélkül vásárolnak eszközöket, és gyakoriak a könyvelési hiányosságok is. Előfordul, hogy egyes intézmények már a szerződések megkötésekor tudják: az ellenértéket pénz hiányában nem fizetik majd ki. A számvevőszék vezetője úgy vélte: a köztulajdonban álló társaságoknál most jött el a gazdasági rendszerváltás ideje.”

Az RTL Klub műsora megpróbálta az ÁSZ elnökét olyanokkal szembesíteni, akik a napi gyakorlatbók is ismerik e területet. „Meghökkentő és fölöttébb szokatlan módon a Számvevőszék elnöke egy lapinterjúban ismertette a vizsgálat néhány következtését – mondta műsorában Baló György. – Mivel a vizsgálat még nem nyilvános, csak az elnök úr egyes következtetései, meghívtuk műsorunkba, de nincs itt: az Állami Számvevőszék kommunikációs és kapcsolattartási osztályának vezetője azt mondta, hogy folyamatban lévő vizsgálatról nem nyilatkoznak”.

A műsor vendége volt viszont Velkey György a kórházszövetség elnöke és Dózsa Csaba egyetemi docens, aki egészségügyi finanszírozással foglalkozó szakemberként ismeri az intézmények gazdálkodását. Először a beszerzéseket, a versenyeztetés hiányát említő kritikát kommentálták. Velkey felidézte, hogy a számvevők legutóbb, augusztus végén lezárt, tíz kórházat is érintő vizsgálata még nem beszél ilyen általános tapasztalatról, Dózsa ehhez hozzátette, hogy különösen furcsa lenne, ha négy év állami tulajdonlás és közvetlen irányítás ellenére a kórházak figyelmen kívül hagyhatták volna a közbeszerzési szabályokat... (Itt megnézhetik a beszélgetést.)

(forrás: RTL Klub )
hirdetés

Könyveink