hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Mire utalhatnak az egészségügyieknek feltett kérdések?

A Portfolio az egészségügyiekhez intézett kérdéssor alapján azt találgatja, milyen átalakításra készülhet a kormány.

Az egészségügyieknek szóló kérdőívben találunk egy első olvasásra ijesztő kérdést is, amelynek felvezetése így szól: "a rendszerváltoztatás óta eltelt évtizedekben az egészségügyi ellátás köz- és magánfinanszírozott szegmense párhuzamosan ugyanakkor számtalan ponton kapcsolódva fejlődött egymással. A két ellátási forma közti átmenet sokszor annyira elmosódott, hogy az már nem csupán a betegek, hanem a szereplők számára is átláthatatlan folyamtokhoz vezetett." Majd a téma kapcsán a háromból a második kérdés így hangzik:

Egyetért-e azzal, hogy az érintett szereplők által elfogadott életpálya modell bevezetése esetén az egészségügyi dolgozók vagy csak a közfinanszírozott rendszerben dolgozzanak vagy csak azon kívül, a magánellátóknál?

Az állami és magán egészségügyi ellátórendszer egymás mellett élése rendkívül fontos szelete az egészségügyi rendszernek és valóban igaz, hogy az elmúlt években több helyen is bonyolultan fonódtak össze a rendszerek, ám itt nem szabadna összemosni a szabályosan és tisztán működő privát szektort a szürke zónás tevékenységekkel. 

A fent kiemelt kérdés viszont rendkívüli következményekkel járó átalakítási kísérletet vetít előre. A kérdésben megfogalmazott állítás ugyanis kizárná, hogy az állami egészségügyben dolgozó orvos, ápoló munkát vállaljon a magánszférában és fordítva. Ez pedig alapvető változást eredményezne mindkét rendszerben, hiszen az ágazatban dolgozók esetében tömegével van jelen a több lábon állás, amikor egy adott szakdolgozó az állami pozíciója mellett akár több magánszolgáltatónál is vállal rendelést. A korábbi években voltak olyan kutatások, amelyek szerint az orvosok nagy része az állami munkahelye mellett több, akár 3-4 helyen is magánrendel.

Vagyis mindkét rendszert az tartja életben, hogy a dolgozók egyszerre több helyen vállalnak munkát, rendelést, mivel nincs két rendszerre elég egészségügyi dolgozó.

Ha az átjárás megszűnik, akkor a rendszerek eddig látott működtetése változhat meg alapjaiban – vélekedik a kérdés alapján a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink