hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mire elég az egészségpolitikai minimum?

Történelmi dokumentumnak mondják, és bizonyos tekintetben az is. A hvg.hu szerint még akkor is, ha sok benne az elv és az általánosság.

Miközben a nagypolitika már hónapok óta attól hangos, hogyan (nem) alakul az ellenzéki pártok összefogása, van egy terület, ahol zavarbaejtően nagy egyetértés van közöttük, és egy lapon találjuk Vona Gábor nevét Gyurcsány Ferencével. Ez pedig nem a választási törvény kérdése, hanem az egészségügyé.

Nemrég készült el ugyanis az a dokumentum, amelyben mindegy párt vállalta, hogy a közösen meghatározott szakmai minimumoktól kormányra kerülésük esetén sem térnek el. A célokat és vállalásokat taglaló anyag kidolgozásában a következő pártok szakpolitikusai vettek részt: MSZP, DK, Jobbik, Momentum Mozgalom, LMP, Párbeszéd, Liberálisok, Modern Magyarországért Mozgalom, Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

A megállapodásban foglaltak csak az "alapok", a részletek tekintve ettől eltérhetnek a pártok saját programjai. A Jobbiknál úgy fogalmaztak, hogy "komoly átfedés" lesz saját programjuk, illetve a közös minimumok között, az Együtt szerint "harmonizál" a pártprogram és a megállapodás.

A dokumentum még nem nyilvános. Tudomásunk szerint mind a tíz párt vezetősége jóváhagyta a megállapodást, Vona Gábor és Hadházy Ákos pedig már alá is írta azt, de állítólag a többi párt részéről is csak formalistás a szignózás.

Kérdés persze, hogy ez a közösen kidolgozott dokumentum mire kötelezi a pártokat. Az anyagban ez szerepel: az aláírók vállalják, hogy a választások után ezt a megállapodást a szakmai és betegszervezetek bevonásával fejlesztik középtávú programmá.

Egyesek szerint az jelenthet garanciát, hogy a megállapodást nem a szakpolitikusok írják alá, hanem maguk a pártelnökök. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki már aláírta a dokumentumot, felvetésünkre azt mondta: olyan politikát kell követniük, ami hiteles a választóknak. A Jobbik sajtóosztályától pedig az alábbi választ kaptuk: a Jobbik 2018-ban kormányra készülve az egészségügyi minimumot magára nézve is kötelezőnek tekinti.

A parlamenten kívüli Momentum Mozgalom is elkötelezett tűnt. Mint írták: fontos, hogy hosszú távra tervezzünk, az egészségügy átalakítása csak úgy tud menni, ha lefektetünk olyan közös minimumokat, amihez mindenki tartja magát. Nem lehet négyévente új egészségügyi stratégiát írni. Ez történt meg most." Szerintük a létrejött megállapodás "történelmi dokumentum".

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink