hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orvosnak kellene, szakdolgozók végzik

Minisztériumi jóváhagyás a szabálytalanságra?

Lehetséges, hogy 2008-ban Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium jóvoltából továbbra sem lesz törvényi szabályozása olyan betegeken végzett beavatkozásoknak, amelyet jelenleg orvosoknak kellene végezni, de a gyakorlatban ezt szakápolók teszik? Több szakmai szervezet kidolgozta ennek a törvényes szakmai kereteit, amelyek azonban egy tollvonással eltűntek a 2008. október 27-én Parlament elé benyújtott törvénymódosítási javaslatokból.

Néhány mindennapos tevékenység a kórházakban: intravénás injekciózás, infúzió bekötés. 1972 és 2007 közötti időszakban hatályos rendtartási szakasz szerint a szakdolgozók, ápolók írásos megbízás alapján kaphattak orvosi tevékenységbe tartozó feladatok elvégzésére felhatalmazást. Ezzel jogszabályi és egyben felhatalmazási háttere is volt a korábban említett beavatkozásoknak. Az új rendtartás hatályon kívül helyezte a régit, viszont szó nélkül hagyta az ilyen megbízásokat, illetve ezen tevékenységek végzését. Ezzel egy időben az ÁNTSZ semmisnek tekinti a korábbi megbízásokat jogszabályi felhatalmazás hiányában, illetve úgy döntött, hogy ilyen megbízások érvényesen nem adhatók. Ez jelenleg a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szakdolgozók jogszabály sértően járnak el, ha az elmúlt 30 évben kialakult gyakorlat szerint folytatják tevekénységüket. Márpedig a szakemberhiány erre kényszeríti az egészségügyben dolgozókat, ha a betegeket el akarják látni. Ez különösen akkor okoz súlyos problémát, ha egy ilyen beavatkozás kapcsán szövődmények lépnének fel. Akkor ki lesz a felelős?
Pedig van megoldás! Az egészségügyi miniszter megbízásából már 2006 végén, 2007 elején munkacsoport alakult a fenti problémák kezelésére a kompetencia-vizsgákkal (más használatban:"licence-vizsgával") kapcsolatos szabályok kidolgozásával. A fejlesztésben nyolc intézmény, illetve szakmai szervezet működött közre. A kompetencia-vizsga egy speciális továbbképzési forma, amely új feladatok ellátására ad lehetőséget és már meglévő szakképesítésre épül. Bevezetésével lehetőség teremtődhetne arra, hogy azok, akik gyakorlatban végzik ezeket a beavatkozásokat erről a képzés keretében megfelelő tudást is kapnak, többek között pld: szövődmények elkerüléséről, azok kivédéséről, stb. A kompetencia-vizsga letételét követően feljogosítást kapnak a szakemberek ezen nem alapvégzettségükben megszerzett részfeladat ellátására. Ez nem jelent plusz képesítést, de biztonságosabbá, szabályozottabbá teszi a betegellátást. A kompetencia-vizsga a külföldön már jól működő példákat felhasználva a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekét nézve, a valós élet kihívásaira választ adó rendelkezés lenne: ha nem maradt volna ki az Egészségügyi Minisztérium által 2008.október 27-én Parlament elé benyújtott az egészségügyi törvény módosítási javaslataiból "az egészségügyi ágazati szakmai képzés" című szakasz, amely lényegesen eltér a tárca által 2008.október 3-án társadalmi vitára bocsátott anyagtól.

Forrás: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

cimkék

hirdetés

Könyveink