hirdetés
2019. július. 15., hétfő - Henrik, Roland.
hirdetés

Mini-egészségváros lesz a dél-budai kórház

A Dél-budai Centrumkórház tervpályázatán első díjat nyert Noll Tamás Ybl-díjas építész elsőként a Magyar Nemzetnek nyilatkozott.

hirdetés

– Sehol a világon nincs még egy olyan épület, nemhogy kórház, mint amilyet Dél-Budára terveztünk. Olyan építészeti megoldásokat sikerült találnunk, amelynek köszönhetően a végeredmény sokkal inkább emlékeztet szállodára, mintsem kórházra, miközben az új épület minden szempontból a betegközpontú, orvos- és személyzetkímélő, hatékony és biztonságos ellátást szolgálja – mondta a lapnak a Dél-budai Centrumkórház (DBC) tervpályázatán nyertes M-Teampannon tervezőiroda vezetője.

Noll Tamás Ybl-díjas építész elmondta: a kiindulási koncepció a lehetőség szerinti minél stresszmentesebb, a gyógyulást mindinkább elősegítő környezet kialakítása volt. Ennek érdekében – az amerikai és az európai kórházépítészeti trend ötvözésével – egyedülálló épületet terveztek, amelyben az alapvető kórházi egységek egymással vízszintesen, az ápolási egységekkel pedig függőlegesen kapcsolódnak.

A DBC építészeti filozófiá­ja az áramlásra épül, amely nem csak a belső térszervezésben, de a külső tömegformálásban is markánsan megjelenik: a felnőtt fekvőbeteg-osztályok egy szilvamag, míg a gyermekosztályok egy amőba alakú épületbe kerülnek. Ezek az épületrészek olyan látványt nyújtanak majd, mintha lebegnének a kétszintes, lepényszerű kórházépület felett.

A fekvőbetegosztályok elrendezésénél – magyarázta Noll Tamás – azért választották ezt az egyedi formát, hogy minél nagyobb legyen az a terület, ahonnan van kilátás és ahonnan természetes fény érkezik. Az egyágyas, hozzátartozó elhelyezésére is alkalmas betegszobákat ezért a szilvamag külső ívére tervezték, míg a belső területre a kiszolgálóegységek és a nővérpultok kerülnek majd. Mindkét toronyépület tetejére terveztek tetőkerteket (a felnőttrészlegen a helikopterleszálló is az épület tetejére kerül), itt kap helyet egy aktív rekreációs kertrész, valamint a kórházban működő óvoda és bölcsőde játszóudvara.

A kétszintes, lepényszerű épületben kapnak helyet a központi ellátóhelyek: a műtőblokk, a diagnosztikai egységek, az intenzív osztályok, valamint a sürgősségi ellátás és a szakrendelők. Itt is fontos szempont volt a természetes fénnyel történő megvilágítás, a természetközeliség érzésének biztosítása, így a tágas, kényelmes váróhelyiségek és a kezelők mind az úgynevezett belső klímaudvarokra néznek. A klímaudvarok sorával ki lehet használni a napsugárzásból származó energianyerés előnyeit, ugyanakkor barátságos, jó környezet biztosítható minden évszakban.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink