hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mindinkább zsebéből gyógyul a magyar

Az elmúlt évtizedben 30 százalékról 37 százalékra növekedett a magánfinanszírozás aránya az egészségügyi rendszer forrásaiban – derül ki egy friss kutatásból.

Péteri János, a GKI Egészségkutató Intézet vezető tanácsadója szerdán egy tanulmányt ismertetve kiemelte, hogy a háztartások egy főre jutó egészségügyi kiadásainak aránya a gazdasági válság hatására sem csökkent, jelenleg 3-4 százalék.

A Doktor24 egészségügyi szolgáltatásszervező megbízásából a GKI Egészségkutató Intézet által készített tanulmányt ismertetve a szakember elmondta, a magánfinanszírozás növekedése két okkal magyarázható. Egyrészt az elmúlt években növekedett az öngyógyításra való hajlam, azaz a lakosság többet költ a saját maga által kiválasztott gyógyszerre, gyógymódokra, valamint a közfinanszírozott ellátások helyett az egyre erősödő magánegészségügyi szolgáltatásokat választják.

Az öngyógyítási hajlandóságra vonatkozó korábbi kutatást említve Péteri János elmondta, hogy az 1800 megkérdezett 65 százalékának voltak panaszai, ebből 55 százalék kezeltette is magát. Közülük 37 százalék fordult orvoshoz, 12 százalékuk választotta a szakértővel párhuzamosan az öngyógyítást és 6 százalékuk keresett saját maga megoldást a panaszára.

Péteri János szerint az adatok azt mutatják, hogy az egészségügyi szektorban a legjelentősebb szereplő a magánháztartás, amely a magánszektor kiadásainak 75 százalékát fedezi, és ezzel a második legnagyobb egészségügyi finanszírozó a társadalombiztosítás után, megelőzve az államot, az önkormányzatokat, valamint a magánszektor egyéb résztvevőit.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink