hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Mindenkit a magán-egészségügybe terelne az MNB javaslata

A Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi programja alapján minden munkavállaló alanyi jogon bekerülne egy egészségpénztárba, és igénybe vehetné a magánbiztosító szolgáltatásait is, közölte az InfoRádió.

A Magyar Nemzeti Banknál átgondolták az egészségügyi szolgáltatók rendszerét, és úgy látják, hatékonyabban, olcsóbban is el lehetne érni ezeket a szolgáltatásokat a rendelkezésre álló forrásból. Ugyanakkor ha emellett normatív támogatás vagy adókedvezmény formájában nyújtott finanszírozást is "odatesz" az állam, és a munkáltatókat is ösztönzik, például adókedvezménnyel, hogy támogassák ezt a rendszert, akkor az egészségügyi kiadási arány, az arra fordított pénz összege növekedhet.

A jegybank által javasolt rendszer úgy nézne ki, hogy alanyi jogon mindenki bekerülne a magánrendszerbe is, és saját maga döntené el, hogy mennyi pénzzel "száll be" a pénztárba.

"Ebben a pillanatban noha a magán-egészségügyi biztosítási szolgáltatások rendelkezésre állnak, ezt rendkívül kevesen veszik igénybe. Ha ez mindenkinek alanyi jogon rendelkezésre állna, akkor az állampolgárok dönthetnének arról, hogy a jövedelmük, a bérük arányában milyen százalékban helyeznek pénzt a rendszerbe", mondta az InfoRádióban Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője, hozzátéve, a szóban forgó rendszernek egészségpénztári és nyugdíj-biztosítási "zsebe" is lenne. A munkáltatók számára tehát a befizetéseket adó- és járulékmentessé tennék.

S hogy mire lenne használható az egészségpénztári tagság? "Például egy rettegett daganatos betegséggel kapcsolatos műtéti kiadásokra, vagy biztosító által finanszírozott egyéb, váratlan kiadásokra. De nem az állami rendszert váltaná fel az alanyi egészségpénztári tagság", tette egyértelművé Binder István.

A teljes információ

Lásd még:

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink