hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Mindenki jól jár

A Magyar Idők szerint a tb-finanszírozott gerincbetegek is jól járnak azzal, hogy Csányi Sándor beszállt a privát egészségügybe.

A közfinanszírozott betegeket is ellátó Országos Gerincgyógyászati Központ (OGYK) bővítése, a magán-járóbetegellátás erősítése, a privát kórházi háttér, valamint egy korszerű sportegészségügyi kapacitás kiépítése – ezek azok a célok, amelyek miatt az OTP vezérigazgatója, Csányi Sándor megvásárolta a Budai Egészségközpont (BEK) többségi tulajdonát. Az ügyletről a Gazdasági Versenyhivatal a honlapján adott hírt. A GVH ugyan még nem engedélyezte a kontraktust, de amint az megtörténik, új fejezet kezdődik a BEK életében, írja a Magyar Idők.

A Varga Péter Pál gerincsebész által létrehozott intézmény speciális helyzetben van a piacon. Az alapító családi cége működteti ugyanis a XII. kerületi volt budai Honvédkórház területén lévő OGYK-t, amely profilját tekintve a legjelentősebb egészségügyi intézmény hazánkban. Itt végzik a legtöbb gerincműtétet és ide küldik az ország minden részéből a legsúlyosabb állapotú, illetve a legbonyolultabb eseteket. Ahogy Varga Péter Pál fogalmazott: „bár a működtető egy magánintézmény, a BEK-nek ezen a területen komoly közellátási kötelezettsége van, itt a társadalmi felelősségvállalás nem szöveg, hanem mindennapi valóság”. Éppen ezért alapvető szempont volt, hogy olyan befektetőt vonjanak be a cégbe, aki tisztában van azzal, hogy nem egy Mayo Klinikát vesz meg, és aki azonosulni tud mindazokkal a már említett célokkal, amelyek miatt Varga Péter Pál egyáltalán a tőkebevonás mellett döntött.

Ezek között szerepel a tb-finanszírozott gerincbetegek ellátásának további bővítése, a gyógyítási körülmények korszerűsítése azáltal, hogy egy új szárnyat húznak fel az intézmény területén, ahol a jelenleginél is modernebb és nem mellesleg lényegesen gazdaságosabban üzemeltethető központi műtőblokkot és intenzív egységet alakítanak ki. A bővítéssel a jelenlegi évi mintegy 3000 – főként ortopédiai – műtétszámot 3500-ra növelnék, lehetővé téve a várólisták további rövidítését. Mint Varga Péter Pál elmondta, az OGYK magánpáciensként gyakorlatilag nem lát el magyar beteget, a társadalombiztosítás ugyanis a legköltségesebb beavatkozásoknál is mindent áll, ezek az operációk pedig akár 16 millió forintba is kerülhetnek, amit zsebből csak nagyon kevesen tudnának megfizetni.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink