hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egészségpolitika

Mindenhol megjelenik a H1N1

Szinte nincs olyan európai ország, ahol ne tarolna az újinfluenza, folyamatosan emelkedik a betegek száma, Ukrajnában konszolidálódik a helyzet, Iránban attól félnek, a zarándokok tömegesen viszik haza a vírust. MO összeállítás.
Gyors ütemben terjed az új influenza Németországban. Szerdai értesülések szerint a fertőzésben megbetegedettek száma megközelíti a 76 ezret, és 20 fölé emelkedett a halottak száma. Szakértők ugyanakkor azon a véleményen vannak, hogy ennél jóval többen betegedtek meg a H1N1-vírus következtében, csak épp a megbetegedések túlnyomó többségéről a hatóságoknak nincs tudomásuk. Ennek kapcsán az idézett szakértők mintegy 500 ezer fertőzést gyanítottak.
Az új betegek száma egy hét alatt megduplázódott szerte az országban. Az orvosok ugyanakkor legújabban arra figyelmeztettek: a kis gyermekek és még inkább az újszülöttek különös veszélynek vannak kitéve.

Svájcban meghalt az első H1N1 vírussal fertőzött beteg, az áldozat egy csecsemő - közölte szerdán a svájci egészségügyi minisztérium. A tárca szóvivője szerint a csecsemő az észak-svájci Bázel kantonból való, és halála a H1N1 vírus okozta új típusú influenzának tudható be. Svájcban rohamosan terjed az új típusú influenza, az oltási kampány a múlt héten kezdődött.

Ugyanakkor az  elmúlt héten stabilizálódott az influenza és a felső légúti megbetegedésekkel kapcsolatos helyzet Ukrajna-szerte és a kontrollként szolgáló tíz városban - jelentette szerdán az ukrán egészségügyi minisztérium.
A tárca sajtóirodája által közölt adatok szerint a járvány kezdete óta összesen 1,4 millió megbetegedést regisztráltak. Az elmúlt héten ugyanakkor csökkenésnek indult a ragály terjedési üteme – áll a jelentésben. Járványügyi illetékesek úgy vélik, eredményes volt a karantén és járványszünet elrendelése az oktatási és gyermekintézményekben, mivel a járvány sújtotta megyék többségében az érintett korosztályokon belül a megbetegedések száma nem éri el a járványküszöböt. Kedd esti adatok szerint a járvány ukrajnai halálos áldozatainak száma 328. Kárpátalján két nap alatt háromról hétre emelkedett az influenzában elhunytak száma.

Iránban elérte a százat az újinfluenza halálos áldozatainak száma — közölte szerdán a teheráni egészségügyi minisztérium, hozzáfűzve, hogy az áldozatok közül 42-en az elmúlt egy hét alatt haláloztak el. Az oktatási intézményeket bezárták. Emellett jelentősen csökkentik azoknak a hívőknek a számát, akik a szaúd-arábiai Mekkába, a muzulmánok november végén esedékes szent ünnepére, a háddzsra, vagyis az éves nagy zarándoklatra utazhatnak. A hatóságok aggodalma szerint a 65 ezer iráni zarándok hazatértével tovább nőhet a megfertőzöttek száma. Becslések szerint az iráni zarándokok 8 százalékát fertőzheti meg a vírus.

MTI


cimkék

hirdetés

Könyveink