hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Minden pályázatot kiírt az Emmi

Március végéig megjelent az összes, az Emmi területéhez tartozó uniós, illetve EFOP-pályázati felhívás – közölte Rétvári Bence.

Nagy feladat volt az Emmi számára, hogy minden forrást a meghatározott ütemterv szerint kiírjon, minden egyes projekt sok kisebb pályázatra bomlik, sokféle területet és intézményt kell szolgálni – mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára egy szerdai háttérbeszélgetésen. Az egyes pályázatokat mindenhol tankerületre, felsőoktatási intézményekre, egészségügyi intézményekre, kórházakra kellett szabni – mutatott rá, hozzátéve: a felhívások március végéig megjelentek.

Az államtitkár négy célt, illetve pillért jelölt meg az EFOP-pályázatokkal összefüggésen: az erősödő családokat és közösségeket, a bővülő középosztályt és a területi felzárkózást, valamint az aktív embert.

Magyarországnak vannak olyan részei, ahol akár az egészségügyi kilátások, akár az oktatási helyzet rosszabb, mint máshol. Ezt a területi különbséget kompenzálnák a pályázatokon keresztül, és ez a fő támogatási elv. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem felzárkóztatásról, hanem felzárkózásról van szó. A felzárkózási programokat mintegy 100 milliárdos keretösszegben írták ki, és ezek mind azt segítik, hogy az egzisztenciát meg lehessen erősíteni, valamint a tehetséggondozást segítsék, illetve a mélyszegénységet mérsékeljék. Az aktív ember az egészséges, a közösségi, a munkát vállaló, vállalkozó embert egyaránt jelenti.

A Széchenyi 2020 programon belül 12 ezer milliárd forint áll rendelkezésre, ebből humánfejlesztésre mintegy 1000 milliárd jut, és két operatív program tartozik a tárcához – mondta Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. Kiemelte, hogy az egyik a rászoruló személyeket támogató program, 34 milliárdos kerettel. Természetbeni juttatásokat biztosít az érintetteknek, így élelmiszer, higiénai csomagokat, kísérő szolgáltatásokat. A másik az emberi erőforrás-fejlesztési program, amelyre 952 milliárd jut. Emellé pedig saját forrást is tesz a kormány, így jóval 1000 milliárd áll rendelkezésre.

A pályázati felhívások mind megjelentek, hangsúlyozta Schanda is, hozzátéve: ez szükséges volt, hogy a források minél korábban a kedvezményezetteknél legyenek. Következő lépésként a pályázók jelentkezhetnek a felhívásokra, az államtitkár jelezte, hogy a 952 milliárdos keret 85 százalékára még az idén szerződni kell, és a kedvezményezettekhez el kell juttatni a forrásokat, ami a következő években stabil és kiszámítható projektvégrehajtást követel meg tőlük.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink