hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Milyen lesz a digitális rendelés?

Nincs olyan paraméterünk, ami nem digitalizálható, vagyis a fejlesztéseknek csak a képzelet szabhat határt – írja a digitalizálás által forradalmasodó orvoslás jövőjéről a Piac és Profit.

Néhány tízezer forintért beszerezhetőek azok az eszközök, amelyek digitálisan mérik, rögzítik és egy ingyenes alkalmazás segítségével az okostelefonunkra küldenek a pillanatnyi oxigénszaturációs adatunktól kezdve az aznap általunk elégetett kalóriamennyiség összegén át az EKG-görbénkig bezárólag mindent, köszönhetően a gépek közötti kommunikáció ugrásszerű fejlődésének. Dr. Meskó Bertalan orvosijövő-kutató szerint ezek és a robotika az orvoslásban nagyon gyorsan utat törnek, és ugyanolyan általános eszközökké válnak, mint ma a fonendoszkóp vagy a zsúrkocsi méretű EKG készülék.

– Érdemes már azelőtt megismerkedni és megbarátkozni a high-tech eszközökkel, mielőtt azok tényleg elterjednek az orvoslásban. A viselhető vérnyomásmérővel, az alvásfigyelővel, a pulzus- vagy oxigénszintmérővel, az aktivitásfigyelővel, és még sorolhatnám azokat az okoseszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy magunkat figyeljük. Előbb-utóbb – egyáltalán nem a távoli jövőben – ugyanis a rutinvizsgálatokra már nem az orvosi rendelőben kerül majd sor, hanem otthon. Az orvoshoz már az ezekből az eszközökből származó adatokkal megyünk az orvoshoz, és a rendelőben már csak a valóban fontos kérdések megvitatására lesz idő idézik Meskó doktort a jövőről a piacesprofit.hu-n.

(forrás: Piac & Profit)
hirdetés

Könyveink