hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Milliárdos adójóváírás jár a betegeknek

A minimálbér öt százalékának megfelelő adó-visszatérítés igényelhető bizonyos betegségek után, emlékeztet a VG.

A 2016-os adóév után kevesebb mint 200 ezer adózó igényelt kedvezményt a személyi jövedelemadó bevallásakor különböző betegségek után, ezáltal 12 milliárd forintos adójóváírást vettek igénybe – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Lehetséges azonban, hogy kétszázezernél több adózó lenne jogosult a kedvezményre a négymillió munkavállaló közül.

Éves szinten a tavalyi 76,5 ezer forinthoz képest idén már 82,8 ezer forinttal lehet csökkenteni az adó összegét, ami egész évre vetítve a havi 138 ezer forintos minimálbér öt százalékának felel meg.

A NAV adatai szerint 2016-ban év közben havonta átlagosan 70,5 ezren érvényesítették a kedvezményt, az adóbevallásukban utólagosan 120 ezren. A kedvezmény érvényesítéséhez orvosi igazolás szükséges.

Az szja-kedvezmény már 1995 óta igényelhető a betegségek úgynevezett BNO-kódja alapján, mégis kevesen élnek a lehetőséggel.

A személyi kedvezményt a törvény által olyan súlyos fogyatékosságként definiált betegségek esetén is lehet igényelni, mint például a cukorbetegség, a Crohn-betegség vagy a laktózintolerancia.
hirdetés

Könyveink