hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Milliárdokat költenek az allergiások

Csaknem negyvenmilliárd forintot költenek az allergiások évente a tüneteik enyhítésére, írja a Világgazdaság.

Legalább kétmillió ember parlagfű-allergiás Magyarországon, de egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen – mondta a Világgazdaságnak Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület (PPNE) elnöke. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a lappal azt közölte, hogy eddig nyolc megyében zajlott le a parlagfüves területek légi felvételezése. 2017-ben külterületen a földhivatalok eddig 2170 esetben, összesen 3829 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel, 467 esetben 670 hektár nagyságú parlagfűvel szennyezett terület miatt 21,8 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok. Belterületi parlagfű-szennyezettségért kilenc esetben szabtak ki bírságot, 6,2 millió forint összegben.

A gyógyszergyártók bevétele jelentősen megugrik az allergiaszezonban. A GlaxoSmithKline (GSK) egyetlen vényköteles allergia elleni gyógyszerének szezonja áprilistól szeptemberig tart, ezekben a hónapokban csaknem 70 százalékkal nő a termék iránt a kereslet. A GSK asztma kezelésére szolgáló gyógyszerei ugyan nem kifejezetten az allergia kezelését szolgálják, ám tavasztól őszig ezekből is 30-40 százalékkal többet vásárolnak az emberek.

Sehol a földön nincs annyi parlagfű, mint Magyarországon – mondta Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa. Már egy köbméter levegőben lévő 30 darab pollen is allergiás reakciót vált ki, hazánkban viszont az alacsony pollenkoncentrációjú területeken is legalább 400 darab pollen van a levegőben. Kiemelte: az úgynevezett allergén immunterápiás eljárással akár 6-8 évig is tünetmentesek lehetnek a parlagfű-allergiások, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a korábbi OEP) az eljárást 2005 óta nem támogatja. Az ilyen terápiának Szlovákiában, Csehországban 90 százalékos társadalombiztosítási támogatása van, Németországban pedig 100 százalékban támogatja az egészségbiztosító. Az allergén immunterápia ma 70-200 ezer forintba kerül. Míg ma Magyarországon 1000-1500 immunterápiás kezelést végeznek, addig a csehek és a szlovákok évente 30-40 ezret.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink