hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Milliárdok külföldi kezelésekre

5,2 milliárdot fizettek ki külföldi biztosítóknak honfitársaink sürgősségi ellátásért – tudta meg a Magyar Idők.

Genetikai vizsgálatot, speciális sebészeti ellátást, csontvelődonor-keresést, sugár- és izotópterápiás onkológiai ellátást is finanszírozott tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, írja a Magyar Idők. A ma már Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nevet viselő intézménytől kapott információk szerint összesen 574 kérelem kapott pozitív elbírálást, ezek benyújtói döntően itthon nem elérhető szolgáltatást kívántak igénybe venni külföldön.

A magyar egészségbiztosító jellemzően akkor finanszírozza egy magyar beteg tervezhető gyógyítását más országban, ha olyan kezelésre/vizsgálatra szorul, amit itthon nem tudnak elvégezni, ha maga az eljárás orvosilag szükséges és esélyt jelent a páciensnek. Az engedélyezett ellátásokat 99 százalékban Európában, főként Németországban, Ausztriában és Hollandiában vették igénybe közpénzből a betegek, de Amerikában, illetve Izraelben is végeztek OEP-engedélyezett külföldi gyógykezelést. Minderre összességében több mint 2,015 milliárd forintot fordított az egészségbiztosító. Az Európai Bizottság adatai szerint a betegek mindössze egy százaléka kezelteti magát külföldön.

Ezen túlmenően – ugyancsak 2016-ban – több mint 5,2 milliárd forint ment el az Egészségbiztosítási Alapból olyan egészségügyi ellátások finanszírozására, amelyeket a magyar biztosítottak az európai egészségbiztosítási kártyára vettek igénybe. Ezek döntően nyaralás-telelés idején szükségessé vált sürgősségi ellátások, amelyekre azonban nem feltétlenül tavaly szorultak az érintettek. A külföldi biztosítóknak – az uniós rendelet alapján – az igénybevételt követően 18 hónapjuk van arra, hogy az illetékes ország egészségbiztosítójának benyújtsák a számlát.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink