hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Mihamarabbi adósságrendezést várnak

Az Orvostechnikai Szövetség azt kéri, hogy a kormány mihamarabb intézkedjék az egészségügyi intézmények lejárt adósságának rendezéséről.

 

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felhívja a kormány figyelmét arra, hogy hazánk gazdasági teljesítménye lehetővé, az egészségügyi intézmények finanszírozási hiányosságai, valamint várható költségnövekedései pedig szükségessé teszik a mihamarabbi adósságrendezést.

A Magyar Államkincstár (MÁK) által közzétett adatok szerint a fekvőbeteg-ellátást végző hazai egészségügyi intézmények összes lejárt adóssága július végén meghaladta a 29 milliárd forintot. A négy orvosegyetem lejárt tartozásállományával együtt ez az összeg 35 milliárd forint. Az intézményrendszer ezt az adósságot úgy halmozta fel, hogy egyrészt az idei évi teljesítménye jelentősen elmarad a 2019. évitől, másrészt a Covid-járvány idén már lényegesen kisebb terhelést jelentett az ellátórendszernek, mint az előző két évben.

Eközben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 6,5%-os GDP-növekedést mutatott ki 2022 második negyedévére. A Pénzügyminisztérium adatai szerint ezzel a növekedéssel hazánk dobogós az Európai Unióban. Mindezek alapján az OSZ azt kéri, hogy a kormány mihamarabb intézkedjék az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománynak rendezéséről. Azért is, mert az év hátralévő részében a kórházakat extrém módon fogja terhelni az energiaárak emelkedése, amelynek finanszírozásához jelenleg nem rendelkeznek forrással.

Az OSZ továbbra is szükségesnek tartja, hogy a kormány részéről megszülessenek azok a finanszírozási döntések, amelyek révén meg lehet akadályozni a kórházi adósságok keletkezését.

(forrás: Orvostechnikai Szövetség, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink