hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Mihályi: Bevándorlás nélkül összeomlik

Ha hagyták volna továbbmenni az egészségügyi reformot 2008-ban, akkor lett volna biztosítási reform, amiből később versengő, több biztosítós modellt tudtunk volna létrehozni – mondta Mihályi Péter a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Mihályi Péter szerint, ha csak a vizitdíj és a kórházi napidíj életben maradt volna, ma sokkal kevesebbet kellene várni a háziorvosi és szakorvosi vizsgálatokra. Amíg ez érvényben volt, csökkent is a várakozási idő. Mihályi Péter emlékeztetett, amikor bevezették a vizitdíjat, a leginkább érintett nyugdíjasok kompenzációként egy összegű nyugdíjemelést kaptak, ami tíz-tizenkét alkalmat fedezett évente az orvosnál. Ez később sem lett visszavonva – tette hozzá a szakértő. 

Mihály Péter szerint, ha kell fizetni az egészségügyért, az emberek kevesebbet mennek orvoshoz, de nem lesz rosszabb az egészségügyi állapotuk, mint az ingyenes, társadalombiztosítós rendszerben kezelteké.

A hosszú várakozási időre viszont reagált a piac, a magánegészségügy aránya jelentősen megnőtt - folytatta a közgazdász. Kiderült, hogy az emberek jelentős része képes és hajlandó sok pénzt költeni az egészségére. Ha választani kell, hogy hat hónap múlva vizsgáljanak meg vagy most, szemrebbenés nélkül fizetni fogok, indokolta Mihályi Péter. Szerinte ha nem lesz orvos bevándorlás Magyarországon és nem importálunk egészségügyi dolgozókat, össze fog omlani az egészségügy.

A szakmai reformok kapcsán nem mindig a politikusokat kell hibáztatni Mihályi Péter szerint. Sokszor megvan a koncepció, de a szakemberek kritikája könnyen megállíthatja a változást.  Gyurcsány- kormány idején is végül az egészségügyi kormányzat rendült meg és lépett vissza a koncepciójától. Csodák nincsenek, mondta Mihályi Péter, a magyar egészségügyi teljesítmény megfelel a magyar gazdaság teljesítményének. Ha az unió sereghajtó országai közé tartozunk, nem várhatjuk el, hogy majd az egészségügyi rendszer ki fog emelkedni.  A magyar egészségügy még mindig jobb helyzetben van például, mint az oktatási rendszerünk. 
Az igazi baj az, hogy nem fejlődik a gazdaság, magyarázta a közgazdász. 

Mihályi Péter szerint lehetne stadionok helyett az egészségügyre költeni, de önmagában attól, hogy több pénzt rakunk bele, nem feltétlenül fog jobban működni a rendszer.  Közel 500 milliárd forint ment kórházakba, szakrendelőkre, új kapacitások létrehozására, de közben nincs ápoló, aki dolgozzon, így nem léptünk előre annyit, amennyit elköltöttünk. Hiába költjük az unió pénzét, romlott a helyzet, egyre több ágy körül rohangál egyre kevesebb nővér, fogalmazott a közgazdász, közli a Klubrádió.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink