hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Gazdaság

Miért nem esik a gyógyszergyártók részvényeinek értéke?

Mivel a folyamatos forinterősödés kedvezőtlen hatást gyakorol a gyógyszergyártók eredményére, a logika azt diktálná, hogy essen az árfolyamuk. Mégsem ez történik.

A recesszió ellenére is egészséges mérleg és emelkedő árfolyam egyaránt optimizmust indokol a magyar gyógyszergyártókkal kapcsolatban, ráadásként e papírok egy defenzív szektor szereplői is, amely tulajdonságukra szükség lehet még idén. Ugyanakkor az utóbbi hetek gyors forinterősödése fényében már el lehet kezdeni aggódni a cégek árbevételének és profitabilitásának alakulása miatt – áll a Concorde legfrissebb elemzésében.

A brókercég elsőként felhívja arra az érdekességre a figyelmet, hogy – bár nyereségüket és árbevételüket tényleg érzékenyen érintik a devizaárfolyamok – csak meglepően kicsi korreláció figyelhető meg a részvényárfolyam és a forintkurzus között. Vélhetően inkább csak hosszabb távon van összefüggés a kettő között, ha a devizaárfolyam trendek elég tartósak ahhoz, hogy meggyőzze a befektetőket arról, hogy szerepet játszhat a gyógyszergyártói árbevétel (a Richter árbevételének 88 százaléka, az Egis árbevételének 73 százaléka export) és marginok (a határidős devizaügyletek biztosítékaként elhelyezett letétek) alakulásában.

A Richter a devizakitettségének 30 százalékát, az Egis akár 70 százalékát is fedezi, de ez utóbbi az előző negyedévben csökkentett fedezeti pozícióin. A Concorde számításai szerint 1 százalékos elmozdulás az átlag devizaárfolyamban a Richter esetén 2,17 milliárd, az Egis-nél pedig 333 millió forintos változást okoz nettó eredmény szintjén. Ez részvényenként 113 és 43 forint eredményt jelent.

Abban – a valószínűtlennek látszó – esetben, ha a forint a jelenlegi szinten maradna év végéig, a 2009-es átlagos forintárfolyam mintegy 3 százalékkal lenne erősebb az Concorde által vártnál, akkor a Richter EPS (egy részvényre eső nettó vállalati jövedelem) becslését 13 százalékkal, 2331 forintra, az Egisét pedig 6 százalékkal, 1987 forintra csökkentené a brókercég elemzője.

Forrás: Napi Gazdaság

cimkék

hirdetés

Könyveink