hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Miért kerül sokba a magyar egészségügy?

A Szövetség az Egészségügyért – Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége szerint elsődleges feladat a háziorvosi rendszer megerősítése.

A Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége szerint a magyar egészségügyben fáradt, alulfizetett és öregszik a háziorvosi rendszer. Sok a betöltetlen állás, az ott dolgozók erejét, munkabíró képességét nagymértékben meghaladó feladat. Sok a befejezetlen kezelés, így a továbbutalt beteg is; a helyszínen nincs elegendő idő gyógyításra, prevenciós tevékenység pedig alig jellemző.

Mint azt az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményükben írják: a szakrendelőkben sokszor másod-, harmad- állásban dolgoznak a kórházi orvosok. Anyagi, morális és munkajogi szempontból egyaránt folyamatosan romló életkörülmények jellemzik őket. Akik ebbe belefáradnak, távoznak az országból; évente ma már az ezer főt is meghaladja a számuk. Többen mennek el, mint ahányat az orvostudományi egyetemek képezni képesek. Sok szakmában a frissen végzettek már rezidensnek sem jelentkeznek. Mindez az itthon maradottak terhelését még fokozza: növekednek a várólisták.

A kórházi rendszerből bő egyhavi finanszírozás hiányzik: éves szinten mintegy 45-50 milliárd forint. Ezért – még ha lenne is a szükséges beavatkozásokra kapacitás – azt nem végzik el, mert a biztosító nem az árán fizeti ki azokat. Pedig az esetszám növekszik, mert az alapellátás önti a betegeket a drága hotel-szolgáltatással működő rendszerbe – írja a szövetség elnöksége, amelynek véleménye szerint az erősebb, nagyobb, jobb kapcsolatokkal rendelkező intézmények az így kialakult válságos helyzetet a koncentráció és a hatékonyság jelszavával a kisebbek, gyengébbek kárára próbálják túlélni.

Magyarországnak – demográfiai szempontból – növekvő születésszámra és csökkenő halandóságra van szüksége. Mindkét cél eléréséhez jól működő egészségügyi rendszer is szükséges! A Szövetség az Egészségügyért – Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége szerint ezért elsődleges feladat a háziorvosi rendszer megerősítése. Ne legyen betöltetlen körzet! Minden országrészben jól képzett, jól fizetett háziorvos dolgozzon! A biztosító a befejezett kezeléseket és a prevenciót ösztönözze! A szakorvosok (rezidensek) bérét meg kell emelni – vallja a szövetség, amely szerint mindaddig fenn kell tartani a kórházi kapacitásokat, ameddig a már jól működő alapellátás felől érzékelhetően kevesebb beteg vesz igénybe fekvőbeteg-ellátást.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: Országos Sajtószolgálat)
hirdetés

Könyveink