hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Gazdaság

Mibe fektessünk viharos időkben?

Az utóbbi hónapok tőzsdei összeomlása nagyon sok befektető bizalmát megrengette. Az előtakarékosság és a befektetések területén az aktuális trend egyértelműen a biztonságos termékek irányába mutat. A közeljövőben a szakértők egyre inkább a tőke- és hozamvédelemmel egybekötött befektetési lehetőségeket fogják ajánlani az ügyfeleknek.

A Clerical Medical Austria megbízásából, 500 fő részvételével, 2009. februárjában végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a befektetéseknél egyre inkább a biztonságára helyeződik a hangsúly. A megkérdezettek között a következő három kritérium a legfontosabb az előtakarékossági termékek kiválasztásánál: 88 százalékban a befektetett tőke garanciája, 85 százalékban az átláthatóság és 79 százalékban az alacsony befektetési kockázat.
A tőke- és hozamvédelem lényege, hogy a befizetett tőke elvesztésének kockázata jelentősen csökken. Az eddigi szokványos tőke- és hozamvédelmi gyakorlat túlnyomórészt fix kamatozású értékpapírok és bonyolult opciós struktúrák kombinációjából állt. Ez azonban sokba kerülhet a befektetőknek, mivel a szűk befektetési mozgástér miatt a jó piaci időszakokban elérhető hozamlehetőségek is csökkennek, és így gyakran csak nagyon szerény hozam érhető el a futamidő végén.
A befektetési volumenek alakulása alapján elmondható, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tőke- és hozamvédelemmel ellátott „soft-floor” termékek, amelyek a lehetséges veszteségek minimalizálására törekszenek a hozampotenciál megtartása mellett. Ez a koncepció azon alapul, hogy eső tőzsdei árfolyamoknál a befektetéseket defenzív eszközosztályokba csoportosítják át (extrém esetben csak pénzpiaci eszközökbe). A korábbi garantált termékekkel szemben a soft-floor sokkal nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. Egy példa a soft-floor koncepcióra a C-QUADRAT Active Bond Fund befektetési alapja, amelyet a Morningstar február végén 4 csillaggal tüntetett ki. Az egyedi tőke- és hozamvédelmi módszer Magyarországon a Success Protected portfolióban érhető el az Aegon Magyarország Biztosító Jövőszámla termékén keresztül.

Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink