hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mi lendítheti fel az egészségügyet?

A fejlett technológia és az innovatív ellátási lánc nyújthat megoldást az egészségügyi szektor költséghatékony működésére, áll a DHL által nemrég publikált tanulmányban, amely az egészségügyet az iparágak fejlettségét jelző ún. McKinsey Global Institute Industry Digitization Index alsó 20 százalékába sorolja, mellyel az állami szektor is megelőzi, írja a Piac és Profit.

Az egészségügyi termékek online forgalma rohamosan nő, és 2023-ra várhatóan eléri a 128 milliárd dollárt, amely meghaladja Magyarország éves GDP-jét. Ennek érdekében a gyártók és szolgáltatók üzleti modelljüket úgy alakítják át, hogy mind a kórházak, mind pedig az online felhasználók növekvő igényeinek megfeleljenek, így egyre inkább a gépesítés felé fordulnak. A robotok és automatizált járművek használata megoldást nyújt az ismétlődő feladatok ellátására, drónok végezhetik az olcsóbb és gyorsabb szállítást.

A kiterjesztett valóságra épülő informatikai megoldások szintén felhasználhatóak a hatékonyság növelésére. A kibővített információk bemutatására alkalmas új eszközök, mint például az okosszemüvegek vagy sisakok egyszerűbbé teszik a raktári munkát, és segítségükkel az egészségügyi dolgozók gyorsabban és pontosabban juthatnak információkhoz betegeikről.

A  fejlett adatelemző módszerek segítik a szolgáltatókat abban, hogy az egészségügyi adatokat felhasználva gyártási kapacitásaikat a valós igényekhez igazítsák. A Dolgok Internete, vagyis az egymáshoz kapcsolt elektronikai eszközök hálózata nagyobb átláthatóságot biztosít az ellátási láncban, ezáltal az árukészlet jobban kontrollálható, a felesleg csökkenthető. A termékek valós idejű nyílvántartása segíti a lopások és hamisítások megelőzésében is. Olyan új technológiák alkalmazása mint a 3D nyomtatás megoldást nyújtanak a személyre szabott egészségügyi eszközök, de akár gyógyszerek gyártására is, közli a lap.

(forrás: Piac & Profit)
hirdetés

Könyveink