hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Mi jár annak, aki elmúlt hatvan? Ki tudja?

Különös történet bogozásába fáradt bele a 168 óra szerzője: ügyfelét az orvosok azzal küldték a magánellátásba, hogy túlkoros a számára szükséges vizsgálat tébé-finanszírozásához.

A 62 éves, trombózisból lábadozó férfi egy kontrollon szembesült azzal, hogy a javasolt vizsgálatért már fizetnie kellene.

„Protein CS antitrombinIII-as vizsgálat, ez a hivatalos neve. Ebből derül ki, hogy betegség, genetikai eltérés, vagy esetleg egy egyszerű baleset okozta-e a trombózist. Ez azért nem mindegy, mert most vérhigítót szedek, a jelen állás szerint életem végéig kellene, de ha az eredmények negatívak lennének, fölösleges a gyógyszer” – idézte fel a lapnak. Orvosa szerint azonban fizetnie kell a vizsgálatért, „60 év fölött ugyanis már nincs rá TB támogatás”.

A lap felidézi, hogy az orvos több kórházban, több orvossal is konzultált, s mindenütt ugyanazt a választ kapta: nem fizeti a tébé a vizsgálatot. Így küldte páciensét a közeli magánklinikára, ahol 20 ezer forintért el is végezték a tesztet.

Időközben kiderült – írja a lap  –  járt volna neki ingyenesen az ellátás is. Az OEP tájékoztatása szerint ugyanis a vizsgálatot fizetik és az nem is életkorhoz kötött. Az újság ismét a beteget elhárító intézményhez fordult kérdésével, ahol annyi választ kapott: ebben az életkorban nem végeznek ilyet, mert szerintük fölösleges... - olvasható a 168ora.hu-n.

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink