hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mi fán terem az egynapos sebészet?

Sokak szerint a kórházi áfium elleni orvosság az egynapos sebészet. Mi is ez? Weltner János sebész főorvos írása a Magyar Narancs blogján.

Régebben is sok kisebb-nagyobb műtétet az ambulancián láttunk el. Helyi érzéstelenítésben a kisebb sérülések ellátása, bőrelváltozások kimetszése (vagy a múlt század közepén a titokban végzett magzatelhajtások) után a beteg azonnal, vagy 1-2 óra elteltével távozott. Ezt nevezzük ambuláns sebészetnek, ami hazánkban, ellentétben sok országgal, nem számít bele az egynapos sebészet statisztikájába. Ebből adódnak azok a laikusokat félrevezető összehasonlítások, hogy egyes országokban a műtétek 70-80 százalékát végzik „egynapos sebészet” formájában, míg nálunk alig 15 százalékát.

Az egynapos sebészet egy nagy család. Tagjai az office based surgery, same day surgery, overnight surgery one day surgery. Mindegyikre jellemző, hogy a beteg legfeljebb 24 órán át lakója az egészségügyi intézménynek, és elhelyezése nem hagyományos kórteremben, hanem egy megfigyelőben lévő ágyon vagy fekvőkocsin történik. Oldalági rokon a gyorsjáratú sebészet (fast track surgery), ahol az ellátás a szokásosnál rövidebb, de több napos kórházi ellátást jelent.

Mi az állam haszna, vagy legalábbis mi lehetne?

Ha csökken egy beteg kórházi ápolásának ideje, akkor ezzel országos szinten is csökken a kórházi ápolási napok száma. Évente mintegy 2,2 millió kórházi ápolási esemény van hazánkban. Ha a kórházi átlagos ápolási idő 1 nappal csökkenne, az kb. 22 milliárd megtakarítást hozna. Ha az egynapos ellátásra alkalmas eseteket valóban 1 nap alatt látjuk el, akkor ez 2 és félmilliárdnyi megtakarítást hozhat.

false

 A baj az, hogy már túl vagyunk az ápolási idő itt bemutatott, 22 milliárd megtakarítással kecsegtető rövidítésén, az ápolási napok száma a jelenlegi finanszírozási rendszer bevezetése, 1994 óta csaknem a felére csökkent, további rövidítés a legtöbb esetben betegbiztonsági kockázatot jelentene. A hét és félezer megtakaríthatónak tűnő ágy ugyanezért irreális, illetve csak mérethatékonyabb új kórházak építése esetén van esély további ágyszám-csökkentésre. Tragikus hiba lenne a korábban már alkalmazott fűnyíró módszer alkalmazása: ágyszámcsökkentés ott is, ahol szakmailag és gazdaságilag is jól hasznosul a meglévő ágyszám, és ott is, ahol nem.

A teljes írás

(forrás: Materia Medica)
hirdetés

Könyveink