hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Van VIP-lista a mentőknél?

Mentőszolgálat: az életmentésben mindenki egyenlő

Az életmentésben mindenki egyenlő, szögezte le az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményben, melyben Komáromi Zoltán DK-s árnyékminiszter közleményére reagál.

"Van VIP-lista a mentőknél? A DK azonnali magyarázatot vár a kormánytól" címmel a DK-s Komáromi Zoltán közleményt juttatott el az MTI-OS-hez. Mint egyebek között írta, "Győrfi Pál, a mentők szóvivője pár napja azt mondta, hogy a mentőküldésnél nem szabad számítson, hogy ki híres ember, és ki nem az. Ehhez képest Dr. Kunetz Zsombor szerint a mentőszolgálat által használt adatlapon, amelyen a mentők felveszik a betegek adatait, szerepel egy olyan sor is, hogy VIP-beteg-e, akiért kimentek.

A DK azonnali magyarázatot vár a kormánytól: valóban vannak VIP betegek a mentőknél, van ilyen sor a betegek adatlapján? Ha igen, hány VIP-beteg van az országban, kik ezek a VIP-betegek, hány fideszes politikus és oligarcha van közöttük, esetleg kifejezetten ők jelentik-e a VIP-betegeket? A kiváltságosok miben kapnak jobb vagy gyorsabb ellátást, mint mindenki más, előfordulhat-e, hogy valakiért egyébként nem menne ki a mentő, de csak azért kimegy, mert VIP-betegnek számít?"

Győrfi Pál e közleményre reagálva, bár az MTI hírben ezt nem jelzetten azt írta, az elmúlt napokban fokozott figyelem irányult az Országos Mentőszolgálat működésére; egy országosan ismert művész súlyos rosszullétével összefüggő mentésirányítási hiba kapcsán felmerült a betegek ellátási sorrendjének kérdése is.

A szóvivő korábban a sajtóban nyilatkozva jelezte, hogy vizsgálat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében, emlékeztet a távirati iroda, majd idézi Győrfit: "Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete, vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét, úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása".

Győrfi Pál kitért arra is, hogy a mentési dokumentációban szereplő "VIP" adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, hiszen az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény a munkájáról, feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé. Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a kormányzati igazgatásról szól 2018. évi törvényben meghatározott közszolgálati alapnyilvántartás részét képező "EÜ VIP kártyával" rendelkezik, "azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük", írta közleményében az MTI híre szerint Győrfi Pál.

(forrás: MTI, MTI-OS)

cimkék

hirdetés

Könyveink