hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségügy a T. Házban

Mentők, szakképzés, krónikus ágyak, János kórház

Számos, az ágazatot érintő kérdésben interpellált a Jobbik a parlament hétfői munkanapján.

Javítani kell a mentősök munkakörülményeit!
    
Rig Lajos, a Jobbik képviselője a mentődolgozók munkakörülményeinek javítását szorgalmazva azt kérdezte, hogy az 5 milliárd forintos EU-s támogatás ellenére, miért nem működik az integrált mentésirányítási projekt, mikor és hogyan valósul meg a mentősök munkaruhájának tisztítása és mikor csökkentik a mentősök számára a nyugdíjkorhatárt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: 2010 óta 31 százalékkal nőtt a mentésre fordított összeg, 27 új mentőállomás készült, és 85-öt újítottak fel, valamint 467 új mentőautót vásároltak és jövő év végégig még 130 új mentőkocsi érkezik. Közölte: az uniós támogatásból finanszírozott tableteket már 442 mentőállomás használja a munkájához és a sávszélesség függvényében mindenhol be akarják vezetni a jövőben ezt a rendszert. Jelezte: a mentésfejlesztési terv része lesz a mentősök ruházatának kérdése.

A képviselő nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 113 igen, 29 nem ellenében támogatta azt.

Mi lesz az egészségügyi szakképzéssel?

Dúró Dóra (Jobbik) az egészségügyi szakképzés jövőjét firtatta. Kiemelte: az egészségügyben is egyre nagyobb mértéket ölt a szakemberhiány, évről-évre egyre kevesebben és egyre idősebbek dolgoznak. 2016 első évében 909-en jelentettek be külföldi munkavállalási szándékot az illetékes hivatalnak. Nem csoda, hogy a kiszámíthatatlanság rányomja a bélyegét az oktatásra is, szakoktatókból is hiány van, mondta. Azt kérdezte: mit tesznek a szakoktatói és szakdolgozói utánpótlás biztosítására?

Rétvári Bence azt javasolta, ha az orvoselvándorlásról akar érdeklődni, ne nyújtson be interpellációt, kérdezze jobbikos képviselőtársát, aki nagyon sokat tett egészségügyi dolgozók külföldre juttatásában. Felhívta a figyelmet a rezidensek támogatási a programjára, a fiatalok szakorvosi ösztöndíjára, a béremelésekre. Ezeknek köszönhetően 2010-ben több mint 1000 fiatal orvos nyújtott be külföldi munkavállalási engedélyt, ez a szám messze 500 alá csökkent. Ezt tovább erősítheti a béremelés, amit folytatnak - jelezte, s kitért arra is: ingyenessé tették a második szakképzés megszerzését is.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 114 igen, 32 nem szavazattal jóváhagyta.

Hogyan szervezik át a kórházi ágyakat a szociális szektorba?
    
 Vágó Sebestyén (Jobbik) bírálta, hogy bár a tervek szerint 10-11 ezer kórházi ágyat "helyeznének át" a szociális ellátásba, ebből azonban még egy sem valósult meg. Szerinte az sem világos, a kórházak hogyan pótolják a kieső normatívát, de az sem, fizikailag elkerülnek-e az ágyak a kórházakból. A munkavállalók választhatnak-e, hogy maradnak-e az egészségügyben? – sorolta kérdéseit, megjegyezve: a szociális ágazatban dolgozók keresnek a legrosszabbul az országban.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt kérdezte: támogatná-e a Jobbik, hogy XXI. századi körülmények között ápolják azokat, akik szociális és egészségügyi ellátásra is szorulnak. Mivel ehhez garancia is kell, ezért a kormány úgy döntött, először 3-4 szakápolási centrum jön létre az országban, jelentette ki. Ágymegszüntetésről senki nem beszél, a kormány az egészségügy fejlesztését szorgalmazza, hangsúlyozta, azzal együtt, hogy senki sem kereshet kevesebbet.

A képviselő nem fogadta el a választ. Arról a Ház szavazott, 108 igen szavazattal, 34 nem szavazat mellett.

Mi lesz a János kórházzal?

Gyöngyösi Márton (Jobbik) interpellációja során végig bírálta a tervezett fővárosi kórházátszervezéseket. Szavai szerint a szuperkórházakon alakuló presztízsberuházások nem csak, hogy nem tudják kiváltani a jelenlegi intézményeket, de azt sem sikerült egyértelművé tenni, hol épülnének fel az új létesítmények. Eközben megkezdődött több kórház leépítése, a fővárosi Szent János kórházban a hírek szerint például csak a járóbeteg ellátás maradna meg, emelte ki. A politikus kíváncsi volt, hogy megmaradnak-e a Szent János és a Péterfy Sándor utcai kórházak.

Rétvári Bence azt felelte, hogy a képviselő kérdéseire választ kaphat a Magyar Közlönyből, mert az ügyben hozott két kormányhatározat cáfolja a politikus "rémhíreit". Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány csak fejlesztésekről döntött, semmi másról.

A képviselő helyett a parlament fogadta el a választ 107 igennel, 35 nem ellenében.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink