hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Mentők, sürgősség, onkológia, lombikprogram a parlamentben

Az egészségügyről is szó esett a kérdések és az azonnali kérdések között hétfőn az Országgyűlésben.

Fidesz: mire számíthatnak a mentősök?

Dunai Mónika (Fidesz) azt kérdezte, mire számíthat a 7500 mentős a kormánytól. Emlékeztetett, hogy januárban elindult az ágazati életpályamodell, és eszközbeszerzés is történt.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára tudatta: teljes egyetértés van abban, hogy a mentőszolgálatnál dolgozók bérének fejlesztése szükséges, amire megvan a fedezet a költségvetésben. Összességében 3 év alatt 67 százalékkal nő a mentésben dolgozók fizetése, tájékoztatott, hozzátéve azt is, hogy új mentőállomások épültek, és új mentőautók állnak szolgálatba.

Jobbik: miért lassítják a sürgősségi ellátást?
    
Rig Lajos (Jobbik) problémásnak tartotta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) intelligens fedélzeti termináljának működését, ami a papír alapú dokumentumokat váltja digitálisra. Szerinte a tabletek működése nem megfelelő és rögzítést csak akkor tesz lehetővé, ha van térerő. A tapasztalatokról érdeklődött és azt kérdezte, hogyan orvosolják a hibákat.

Rétvári Bence azt felelte: a 250 millió forint értékű fejlesztés megbízhatóan működik, az eszközök alkalmasak a szoftver futtatására és folyamatosan bővülnek a funkciók. Hozzátette: a rendszer offline is működik, akkor sem vész el adat, ha nincs internetes kapcsolat. Az OMSZ folyamatosan nyomon kíséri a használatot.

MSZP: teljesítették-e az onkológiai vizsgálatok kéthetes határidejét?
        
Tukacs István (MSZP) arról érdeklődött, hogy teljesül-e az onkológiai vizsgálatok kéthetes határideje. Mint mondta, látott olyan előjegyzést, ami egy évvel későbbre szólt.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt felelte: 7695 CT és MRI vizsgálatot végeztek el a módosítás óta, nem érkezett megkeresés arról, hogy valahol nem tudták volna tartani a határidőt. A feladatra 180 milliárd forint jut ma és ösztönzőket is bevezettek a vizsgálatok gyorsítására, tette hozzá.

Jobbik: legyen forrás a lombikbébiprogramban való részvételhez
    
Szilágyi György (Jobbik) közölte, demográfiai válságban van az ország, csökken a népesség, a mutatók nem javulnak és a kivándorlás is jelentős. Arra kérte a kormányt, hogy támogassa a Jobbik azon költségvetési módosító indítványát, amely lehetőséget nyújtana, hogy a meddő párok önrészre pályázzanak az lombikbébiprogramhoz.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma családügyi államtitkára is komoly problémának tartotta a demográfiai válságot. Jelezte, 2016-ban minden egyes demográfiai mutató pozitív irányba változott. Azt szeretnék, ha mindenki hozzájutna a tb-finanszírozott lombikprogramhoz és nem kellene a meddő pároknak pályázniuk. Erről kormányelőterjesztés van, a 2018-as költségvetésben megvan arra a forrás, közölte.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink