hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Mentenék az elsózott menzarendeletet

Balog Zoltán minisztériumában már folynak a háttéregyeztetések a szeptembertől hatályos menzareformot kiigazításáról, még a lecsökkentett sómennyiségről szóló rész is változhat - tudósít a HVG.hu.

„Még múlt héten is menzareform-népszerűsítő nyílt napot tartott az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OGYÉI), hogy az érdeklődők „bepillantva a kulisszák mögé” megkóstolhassák az egészséges menzaételeket, és előadásokat hallgathassanak arról, „hogyan és mivel pótolható a só” – idézi fel a lap. – Csakhogy miközben összecsődítették a területen dolgozókat és a médiát, és a minisztérium folyamatosan hárítja a menzareformot érő kritikákat, a hvg.hu információi szerint a háttérben már javában megy az ötletelés, hogyan lehetne minél kisebb presztízsveszteséggel visszavenni a botránysorozatot kiváltó szabályozásból.

Nyilván a közétkeztetési rendelet módosítását jegyző Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) is számítottak arra, hogy nem lesz zökkenőmentes a magas só-, cukortartalomnak, illetve más finomított szénhidrátoknak hadat üzenő reformmenza. A soha nem túl népszerű menzakaják miatti elégedetlenség viszont a hvg.hu információi szerint mostanra már elérte azt a szintet, hogy kezd politikailag vállalhatatlan lenni a népszerűtlen kormányzati rendelkezés. Ez az utóbbi hetekben észrevehető a hivatalos nyilatkozatokban is, amelyekben már feltűnik az újragondolás lehetősége.

Forrásunk szerint több olyan ponton is visszatáncolna a minisztérium, ami a reform alapjait jelentette, így a kardinális kérdéssé vált sókérdésben. A napi sóbevitelt grammra pontosan szabályozva annyira lecsökkentették, hogy teljesen más jellegű, ízű és állagú menü lett a végeredmény, ami a visszajelzések alapján az egyik alapvető probléma. A túlzott sóbevitel valóban súlyos egészségügyi következményekkel jár, azonban a rendelet olyan mértékben csökkentette a mennyiséget, hogy a legkreatívabb étrendtervezéssel sem betartható. Az óvodásoknál a napi háromszori étkezésre elosztott napi 2 gramm só például forrásaink szerint egyszerűen megvalósíthatatlan a gyakorlatban, mert már egyetlen szelet, tízóraira adott felvágottban vagy sajtban több van ennél, így azon a napon már az ebéd főzővizét sem lehetne megsózni.

Ez az egyik pont, ahol minisztériumhoz közeli forrásaink szerint enyhítenének a szabályozáson, a háttéregyeztetéseken még a mostani mennyiségeknek közel a dupláját jelentő sómennyiségről is szó volt” – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink