hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mennyire alkalmasak szociális ellátásra?

Több mint 300 kórházi ágyat adnak át júliusban a szociális szektornak. A 444-nek Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász mondja el a véleményét.

Összesen nagyjából 2500 ápolási ágy van az országban, első körben ennek nagyjából 10 százalékához nyúlnak hozzá. A rendelettervezet szerint az oroszlányi, a dombóvári, a szombathelyi, a nyíregyházi és a karcagi kórház mellett a budapesti Szent János Kórháztól vesznek el ápolási ágyakat, és adják tovább a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) intézményeinek, emlékeztet a lap.

Az átalakítás előzményei évekre nyúlnak vissza, de a kormány végül tavaly év végén határozta el, hogy az ápolási osztályokat fokozatosan leválasztják az egészségügyi rendszerről. Kérdés, hogy a fenntartóváltás önmagában javíthat-e a körülményeken. Dózsa Csaba egészségügyi közgazdászként régóta foglalkozik ezzel a témával. Logikusnak tartja, hogy az önálló épületben levő ápolási osztályokkal kezdik az átalakítást. Keményebb dió lesz, ha majd valamelyik kórház ötödik emeletét kell másik fenntartóhoz terelni. Viszont már ebben a körben is felmerül, hogy az átterelt intézmények mennyire alkalmasak szociális ellátásra. Vannak-e például közösségi helyiségek, van-e terasz és kert, hogy a bentlakók szabadtéren is időzhessenek. Ha ezek hiányoznak, akkor Dózsa szerint muszáj lenne pótolni őket, vagy előbb-utóbb mégiscsak el kell költöztetni az időseket.

Egyelőre nincs jele annak, hogy a kormány pénzt akarna tenni a rendszerbe, a mostani rendeletterv is nulla forint költséggel számol. Fejlesztés és költözés nélkül legfeljebb az hozhat változást, hogy a szociális intézményekre más előírások vonatkoznak, mint a kórházakra.

A kormány által kiadott hatásvizsgálat egyetlen kockázatot említ: vajon az ápolók elfogadják-e az új helyzetet. Az ápolási osztályok dolgozói szintén az új fenntartóhoz kerülnek, így egészségügyi helyett szociális alkalmazottak lesznek. Dózsa szerint elképzelhető, hogy ezt egyesek presztízsveszteségként fogják megélni, és inkább kórházi munkát keresnek, amiből szintén van bőven.

A teljes információ

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink