hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Változik a szlogen

Közel két évtizede figyelmeztetnek a gyógyszerreklám végén a kockázatokra és mellékhatásokra, ám hamarosan változik a közismert szlogen, közli a PharmaOnline.

A rendszerváltást követően szabaddá vált hazai gyógyszerpiacon sorra jelentek meg a korábban ismeretlen gyógyszerek, amelyeket a kereskedelmi televíziózás és rádiózás megjelentésével erősen reklámozni kezdtek, igaz, a jogszabályoknak megfelelően csak azokat, amelyek recept nélkül, szabadon megvásárolhatóak. Ma már senki sem emlékszik arra, hogy pontosan ki javasolta a hirdetéseket lezáró figyelmeztetés egyetlen mondatát, csak annyi biztos, hogy ezt a korabeli német hirdetési gyakorlatból vették át, szinte szó szerinti fordításban. A német nyelvterület már csak azért sem véletlen, mert a kilencvenes évek közepén magánkézbe került gyógyszer kiskereskedelem szabályainak mintájául is az osztrák és a német gyakorlat szolgált.

A közel két évtizede hallható figyelmeztetés – „A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!” – módosítására a gyártói szervezetek tettek javaslatot. E szándék hátterében nyilván az a megfontolás állt, hogy ez a mondat csupán a gyógyszerfogyasztás veszélyeire figyelmeztet – mondja a lapnak Hankó Zoltán –, miközben az emberek nyilván azért adnak ki pénzt egy-egy gyógyszerre, mert szeretnének megszabadulni valamilyen egészségügyi problémától. Ráadásul, emlékeztet a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, az elmúlt évek során egyre fontosabbá vált a betegek tudásának, ismereteinek bővítése, a betegedukáció, annak érdekében, hogy biztonságosan és hatékonyan alkalmazzák a különféle medicinákat. Nem véletlen, hogy ma már kiegészített szöveget hallhatunk a reklámok lezárásaként, amelyben a készítményekhez mellékelt betegtájékoztatók elolvasásának fontosságára is felhívják a vásárlók figyelmét.

A változtatásra eredetileg javaslatot tevő Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) igazgatója egyéb szempontokat is említ. Egy korábbi felmérés tanúsága szerint a gyógyszergyárakról a profit és a méreg jut az emberek eszébe, így nem véletlen, hogy a cégek minden lehetőséggel élni kívánnak, amelynek segítségével növelhetik a munkájukba, termékeikbe vetett bizalmat. Ilku Lívia szerint szintén fontos a betegek tájékoztatása a gyógyszerek helyes alkalmazásáról, hiszen ez hatékonyságuk egyik záloga, s arra is figyelmeztet: nyilván a tájékozatlanságnak is szerepe van abban, hogy folyamatosan nő a paramedicinák forgalma.

Az új szöveg, amelyben végül is megegyeztek a gyógyszerpiaci szereplők, s amely immár minisztériumi jóváhagyásra és rendeletmódosításra vár: A gyógyszer biztonságos és hatékony alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink