hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megtartotta utolsó ülését a Nemzeti Egészségügyi Tanács

Gara Imre, a tanács elnökhelyettese az ülés utáni sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az Országgyűlés döntése értelmében július elsejével a NET hivatalosan megszűnik, funkcióját a Semmelweis Terv szerint a létrejövő Nemzeti Betegfórum veszi majd át.

A NET egyéb feladatainak ellátására a tárca kezdeményezésére megalakul egy civil ernyőszervezet is – közölte Gara Imre, aki szerint ez a szervezet talán szeptemberre felállhat. Tagjai között a szakmai kollégiumok, valamint a Nemzeti Betegfórum delegáltjai is ott lesznek – tette hozzá.

Garai Imre elmondta: utolsó ülésükön Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a NET társelnöke is részt vett, akinek bemutatták a tanács 14 évének "leltárát", állásfoglalásainak, tapasztalatainak gyűjteményét.

A NET elnökhelyettese kiemelte, hogy bár hivatalosan megszűnik a tanács, a tárca felkérésére tapasztalataikkal átmenetileg segítenek az új szervezetekhez kapcsolódó új feladatok kialakításában.

Koltai Tünde, a NET egykori civil elnöke emlékeztetett arra: Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár április végén jelentette be, hogy létre kell hozni a Nemzeti Betegfórumot. A NET szerepét ez részben - a betegszervezetek vonatkozásában - veszi majd át - tette hozzá.

Mint mondta, június közepén volt egy találkozó, amelyen a fórumba addig jelentkezett hatvan szervezet képviselői vettek részt. Megállapodtak abban, hogy az új szervezet struktúrája a szakmai kollégiumok tematikájához illeszkedően épül majd fel. Továbbá önkéntes alapon már létrejött egy 11 fős grémium is, az ő mandátumuk viszont kizárólag a Nemzeti Betegfórumról szóló jogszabály megalakulásáig szól - közölte Koltai Tünde.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink