hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megszűnt a kollegiális vezetők megbízatása, ha nem léptek be az orvosi kamarába

Megszűnt annak az országos és megyei kollegiális szakmai vezetőnek a megbízatása, aki április 1-jén éjfélig nem lépett be a Magyar Orvosi Kamarába – derül ki az erről szóló rendeletből.

Az egészségügyben működő kamarákról szóló rapid törvénymódosítás nyomán a jogalkotó elmulasztotta módosítani a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló miniszteri rendeletet, így ennek értelmében azoknak az országos és vármegyei kollegiális vezetőknek, akik nem tagjai az orvosi kamarának, április 2-ától megszűnt a kollegiális vezetői megbízatása.

A vonatkozó rendeletben az ágazatért felelős miniszter meghatározza a területi, a megyei és országos kollegiális vezetők kinevezésének feltételeit, és ez a rendelet mondja ki azt is, hogy a kollegiális vezető megbízatása mikor szűnik meg. Nem lehet kollegiális vezető többek között az, akinek lejárt a megbízási szerződése, megszűnik a praxisjoga, törlik a működési nyilvántartásból, vagy egészségileg nem alkalmas feladata ellátására, esetleg felmond. A felsorolásban szerepel az is: a „szakmai vezető megbízatása megszűnik (…) az orvosi kamarai tagsága megszűnésével”.

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

A kollegiális vezetői rendszer fenntartása és működtetése a Belügyminisztérium háttérintézménye, az Országos Kórházi Főigazgatóság felel, amelynek online nyilvántartása szerint a 3 országos kollegiális vezető (Békássy Szabolcs háziorvos, Muzsay Géza házi gyermekorvos, Gszelmann Róbert fogorvos), 19 háziorvosi, 15 házi gyermekorvosi és 15 fogorvosi megyei kollegiális vezető van az országban. Igaz, az alapellátási főigazgatóság listája biztosan nem naprakész, mert azon szerepel olyan megyei kollegiális vezető is, aki néhány hete lemondott erről a pozíciójáról. Azt egyelőre nem tudni, hogy kik azok a kollegiális vezetők, akik április 1-je éjfélig nem nyilatkoztak kamarai tagságuk fenntartásáról, a kamaránál ugyanis még folyamatban van a belépési szándéknyilatkozatok számlálása.

A hivatalban lévő kollegiális vezetők megbízatása egyébként most tavasszal lejár, ám mivel veszélyhelyzeti kormányzás van, rendelettel bármikor meghosszabbítható, pályázati kiírás nélkül, amennyiben a döntéshozó így határoz.

A kollegiális vezetői rendszer felállításáról a 2015-ben elfogadott Alapellátási törvény rendelkezett, a kapcsolódó rendeletek megalkotása azonban még három évet késlekedett. A kollegiális vezetőkre vonatkozó passzusokat utoljára tavaly decemberben módosította a belügyminiszter, amit az indokolt, hogy a megyéket vármegyévé nevezték át, így a megyei kollegiális vezetők vármegyei kollegiális szakmai vezetők lettek.

Korábban írtunk arról is, hogy a területi kollegiális vezetők választását mind a mai napig nem sikerült levezényelnie az OKFŐ-nek. Kérdésünkre, hogy mikorra tervezik a területi kollegiális vezetői választás lebonyolítását, február 15-e óta nem kaptunk választ.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink