hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megszerettük az e-receptet

A világjárvány első évében Magyarországon a lakosság 71 százaléka fordult orvoshoz online felületen vagy telefonon, hogy receptet kérjen, ez meghaladja az Európai Unió egészében mért 53 százalékot, írja a 24.hu.

 

A járvány miatti kényszerűnek mondható „digitális forradalom” megmaradt, és a Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Karának és Magatartástudományi Intézetének júliusban publikált kutatásából kiolvasható, hogy a digitális egészségügyi megoldások használata a járványhullámok lecsengése után jelenleg is az ellátás integráns része, sőt, jelentős az igény a további digitális lehetőségek megteremtésére is. A telefonos megkereséssel, 1500 fő megkérdezésével végzett kutatás eredménye szerint az e-receptet és az online időpontfoglalást ismerik a páciensek közül a legtöbben, ugyanakkor a megkérdezettek közel fele kipróbálná a távvizitet is, illetve szívesen venné, ha az orvosa ajánlana neki hiteles weboldalakat, applikációkat és szenzorokat (például okosórákat).

A világjárvány első évében Magyarországon a lakosság 71 százaléka fordult orvoshoz online felületen vagy telefonon, hogy receptet kérjen, ez meghaladja az Európai Unió egészében mért 53 százalékot.

A kutatást végző szakemberek hangsúlyozzák: bár az egészségügy digitalizációja megkerülhetetlen és fontos az emberhiánnyal és egyre növekvő betegforgalommal terhelt ellátásban, számtalan jogi, etikai és társadalmi kérdést is felvet, hiszen korántsem elegendő pusztán az, ha a technológiai megoldások rendelkezésre állnak. A digitális egészség nem csupán technológiai változást jelent, hanem az orvos-beteg kapcsolat, a döntéshozatal, az  egészségmenedzsment transzformációját is magában foglalja – olvasható az Orvosi Hetilapban megjelent és az interneten is elérhető kutatásban.

A megkérdezettek közül majdnem mindenki hallott már az e-receptről, és 80 százalék feletti az ismertsége az online időpontfoglalásnak, illetve az egészségi állapotot monitorozó szenzoroknak. Egészségügyi applikációkról és az adatok, leletek digitális továbbításáról a válaszadók szintén nagy része – kétharmada – hallott. Az e-recept a legnépszerűbb: a válaszadók közel háromnegyede (72,5 százaléka) nemcsak hallott róla, hanem már használta is. Az online időpontfoglalással és a szenzorokkal kapcsolatban látható a leginkább, hogy szeretnék használni, de még nem próbálták.

A kutatás rávilágít arra is, hogy mi az, amit még nem használnak, de szeretnének használni a betegek. A legnépszerűbb az egészségügyi dokumentációk elektronikus megosztása az orvossal: ezt a megkérdezettek közel negyede már használta, és közel fele mondta azt, hogy használná, ha lehetősége lenne rá. Az e-recept mellett egyértelműen az online időpontfoglalás a legnépszerűbb: a megkérdezettek 30 százaléka használja/használta az online időpontfoglalást orvosához, 46 százalék pedig szívesen kipróbálná ezt a lehetőséget, és csak 24 százalék nem használja és nem is akarja használni.

További részletek

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink