hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mégsem lesz pénzügyi központosítás?

A Magyar Idők szerint lehetséges, hogy az egészségügyi államtitkár tervét teljes egészében elveti a kormány.

Szinte biztos, hogy áprilistól nem kerülnek át a kórházak pénzügyi-számviteli feladatai az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz (ÁEEK), így az érintett területen dolgozókat sem veszi át a fenntartó az intézményektől – értesült a Magyar Idők. Sőt az is lehetséges, hogy az egészségügyi államtitkár tervét teljes egészében elveti a kormány, az ugyanis túl sokba kerülne, miközben bizonytalan a hozadéka.

Ónodi-Szűcs Zoltán a kórházak pénzügyi-számviteli folyamatának egységesítése melletti érvként hozta fel: ez garanciát jelenthet arra, hogy felszámolják azokat az anomáliákat, amelyeket az Állami Számvevőszék is feltárt tavaly.

A legfrissebb hírek szerint június 1-jétől történne meg az átszervezés. Ez is kétséges azonban, mert a kórházaktól begyűjtött adatokból kiderül: az ÁEEK-nak 900 pénzügyi-számviteli területen dolgozót kellene átvennie, az ő fél éves bérköltségük és az átszervezéssel járó dologi kiadások együttesen meghaladják a 3 milliárdos forrásigényt. Ezért az államtitkárság olyan verziót is a kormány elé terjesztett, amely szerint az ÁEEK csak a gazdasági igazgatóknak lenne a munkáltatója.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink