hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Mégsem kényszerítik a magánorvosokat az állami ellátásba?

Péntek este megjelentek a Magyar Közlönyben az egészségügy átalakítására vonatkozó rendeletek, közli a hvg.hu.

A tervezeteket karácsony előtt néhány nappal társadalmi vitára bocsátották, és kiderült, a kormány radikális lépésre szánta el magát az állami ellátásban tapasztalható orvoshiány miatt. Azt találták ki, hogy havi 20 órában munkára kötelezik a tisztán és főállásban a magánegészségügyben dolgozó orvosokat, akik csak így tarthatták volna meg működési engedélyüket. A tervezett változás ellen tiltakozott a Magyar Orvosok Szakszervezete is. Most úgy tűnik, az elképzelést végül ejtette a kormány, ugyanis a közlönyben nem szerepel ez a módosítás, írja a lap.

Nem kizárt, hogy később megjelenik egy újabb közlöny, mindenesetre eredeti helyén, "az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról" szóló rendeletben nem szerepel.

A háziorvosok és fogorvosok finanszírozása viszont változni fog, a megjelent rendelet szerint is nagy hangsúly lesz a szűréseken. Noha a háziorvosok attól tartottak, jelentősen csökkenhet a bevételük, a Magyar Nemzetnek pénteken nyilakozó Rétvári Bence belügyi államtitkár szerint a kormány ezzel nem számol. Arra viszont nem válaszolt az államtitkár, mi lesz, ha az orvos ugyan elküldi szűrővizsgálatra a páciensét, de ő nem megy el.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink