hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Megoldásra vár az orvosválasztás a szülészeteken

A várandós kismamák kétharmada szeretne választott orvost vagy szülésznőt, de a hálapénz tilalma miatt az egész ellátórendszerben ellehetetlenült a szabad orvos­választás joga. A Hetek cikkét az atv.hu idézi.

Jelenlegi állás szerint egy szülészorvos végezhet terhesgondozást, illetve utógondozást privát ellátás keretében, de magánbetege szülését nem kísérheti az állami kórházban, legfeljebb térítésmentesen, ha épp akkor van beosztva. Ha a kismama nem akar magánkórházba menni egy fogadott orvos miatt, akkor elvileg a területileg illetékes kórházba mehet szülni, s ott szabadon választhat azok közül az orvosok közül, akik aznap be vannak osztva. Ha más kórházba akar menni, amennyiben nem előrehaladott a szülés és nincs szabad kapacitás, akkor a kórház akár tovább is küldheti a kismamát a területileg illetékes intézménybe. Információink szerint ez ritkán bár, de előfordul.

A hálapénz tilalma miatt az orvosok nem nagyon fogadnak már területen kívüli betegeket, az ellentmondásos helyzet 10 hónapja szabályozásra vár.

„A szabadidőben szüléshez történő behívás ellentételezéseként adott »szülészeti készenléti díjat« ugyanúgy hálapénznek nevezik, mint a tőle gyökeresen eltérő, de szintén hálapénznek nevezett összeget, melyet a munkaidőben, állami fizetésért végzett orvosi munkáért ad (adott január 1. előtt) esetenként a beteg az orvosnak – sebésznek, háziorvosnak, szülésznek, belgyógyásznak stb. A felkért orvosként végzett szülészeti munka ugyanakkor úgy történik a szabadidőmben, hogy azért semmiféle állami fizetést nem kapok és a munkaidőmbe nem számít be” – hívta fel a figyelmet blogbejegyzésében Deli Tamás, a Debreceni Egyetem szülész-nőgyógyásza, hangsúlyozva, hogy a munkaidőn túli, 24 órás szülészeti készenlét kérdésének rendezése ilyen formán nem hálapénzes kategória és nem tekinthető a szülész-nőgyógyászokkal való „kivételezésnek”.

„Amíg létezik 85 százalékos gátmetszés arányú intézmény és ameddig 23-57 százalékos a császármetszés frekvencia a különböző kórházakban az elvárt 10-15 százalék helyett, és semmilyen hatékony kényszerítő törekvés nincs az ellátás egységesítésére, addig méltatlan a nőktől várni, hogy a megfelelő színvonalú ellátásról lemondva hajlandóak legyenek pusztán a lakóhelyük által meghatározott ellátásban szülni” – fogalmazott nemrég a Másállapot a szülészetben Facebook-csoport, a korszerű szakmai protokollt és szakfelügyeletet is hiányolva.

A Magyar Orvosi Kamara már korábban is javasolt egy jogilag védhető szerződéses megoldást a kismama, az orvos és a kórház között, melyben a kismama tulajdonképpen a szülész rendelkezésre állását, „behívhatóságát” fizetné meg, s a szerződés neki magának is jelenthetne némi garanciát.

A teljes cikk

(forrás: Hetek.hu, ATV)
hirdetés

Könyveink