hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Megjelent a jacuzzi-rendelet

A Legionella baktérium által okozott fertőzési kockázatot csökkentő rendszabályokról jelent meg miniszteri rendelet a legfrissebb Magyar Közlönyben – „49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet” néven szólíthatják.

Még idén februárban mutattuk be a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet (a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról) tervezetét. Akkor annak megszületését azzal indokolták, hogy a jelenlegi egészségügyi szabályozás a Legionella fertőzési kockázatot jelentő közegekről egyáltalán nem tartalmaz rendelkezést, noha például évi több alkalommal érkezik bejelentés olyan külföldi állampolgárok megbetegedéséről, akik a lappangási időben hazai szállodában szálltak meg. A melegvizes medencék ugyancsak kockázati tényezőt jelentenek, a közelmúltban Magyarországon 3 olyan járvány volt (két haláleset is történt), amely pezsgőfürdővel volt összefüggésbe hozható.

A rendelet számbaveszi azokat a rendszereket (például ivóvíz és használati melegvízhálózatok, különösen kórházakban vagy fogászati kezelő egységek) amelyeknél el kell végezni a Legionella-fenyegetettség felmérését és ha kell, intézkedni annak csökkentéséről.

A teljes szöveget a Magyar Közlönnyel tölthetik le.

 

(forrás: Magyar Közlöny)

cimkék

hirdetés

Könyveink