hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Meghalt dr. Fenyvesi Csaba rákkutató, háromszoros olimpiai bajnok

Rövid lefolyású, súlyos betegségben 72 éves korában elhunyt dr. Fenyvesi Csaba daganatsebész, háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívó.

Fenyvesi Csabáról szeptemberben derült ki, hogy rákos, de állapota akkor már olyan súlyos volt, hogy nem tudtak rajta segíteni – tájékoztatta családja az MTI-t.
Fenyvesi Csaba 19 évesen az ifjúságiak között nyerte első bajnoki címét a BVSC színeiben. Több mint egy évtizeden át volt a közvetlen élvonal egyik meghatározó vívója. Itthon tőrben is - ötszörös bajnokként - a legjobbak közé tartozott, ezzel együtt a párbajtőr volt az igazi fegyvere, amellyel egyéniben és csapatban összesen tíz ob-diadalt aratott.

Az 1968-as mexikóvárosi olimpián még "csak" a csapatot segítette a győzelemhez, de négy évvel később Münchenben már duplázott. Kötélidegzetével, hallatlan technikai biztonsággal aratta sikereit. Tiszteletet parancsoló pályafutását a világbajnokságokon nyert három arany-, két ezüst- és három bronzérem is fémjelzi.

1968-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetemen orvosi oklevelet szerzett, majd sebész szakorvosi vizsgát tett. Pályáját a MÁV Kórház kórboncnokaként és alorvosaként kezdte, majd 1974-től rákkutató sebész szakorvosként és klinikai adjunktusként dolgozott. Sportpályafutása befejezése után az amerikai Egyesült Virginia Rákkutató Intézet vendégkutatója volt. Jelentős eredményeket ért el a daganatsebészetben. 1994-től egy amerikai alapítvány rákkutató intézetének orvos-igazgatója lett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben emlékezett meg Fenyvesi Csabáról. A minisztérium úgy fogalmazott, hogy a kiváló vívó egyike volt azoknak a kiváló sportolóknak, akik hozzájárultak a magyar vívás nagyszerű eredményeihez. A kommünikében az áll, hogy Fenyvesi "aktív sportolóként, majd sportvezetőként sokat tett azért, hogy a vívás ma a legsikeresebb magyar olimpiai sportág".

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink