hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megegyezés a konvergenciaprogramról

A kabinet véglegesítette a Széll Kálmán Tervet, miután mai ülésén a kormány elfogadta az Európai Uniónak benyújtandó konvergenciaprogramot – jelentette be szerdán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Parlamentben azon a sajtótájékoztatón, ahol Szijjártó Péterrel közösen ismertették a Széll Kálmán Terv hét fő programjának részleteit.

Új szakaszába érkezett a kormány és a bankszektor tárgyalássorozata – ismertette Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, hozzátéve: a szakértői egyeztetések lezárultával megindulnak a hivatalos tárgyalások, figyelembe véve a bankszövetség tisztújításán lehetséges személyi döntéseket. Szijjártó Péter kiemelte: a kormány mai ülésén azt a felhatalmazást adta a nemzetgazdasági tárca vezetőjének, hogy egy komplex megállapodást kössön a bankszektor képviselőivel.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a megállapodásban megoldást kell majd találni a jelzáloghitelesek problémáira, figyelembe véve a törlesztőrészletek kiszámíthatóságát, a családok lakhatási biztonságát és a kötelezettséget, miszerint az államnak, a bankszektornak és a hitelt felvevőknek közösen kell viselniük a terheket. A megállapodásról szólva kiemelte a kis- és középvállalatok hitelezésének újraindítását, otthonteremtési stratégia kidolgozását, valamint a lakosság hosszútávú megtakarításainak ösztönzését.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a gazdaságpolitika fókuszában a munkahelyteremtés áll. A mai ülés kapcsán kitért arra is: a Kormány kiemelt célja az adminisztrációs és bürokratikus, valamint a végrehajtói és közjegyzői terhek csökkentése.

A második Orbán-kormány első lépéssorozatával az elmúlt év második felében konszolidáltuk Magyarország közügyeit, 2011-re pedig Magyarország újjászervezését tűztük ki célul, melynek motorja a Széll Kálmán Terv – ismertette Matolcsy György. Hangsúlyozta: időben dolgoztuk ki, és a Kormány időben döntött a tervről. Ennek részeként pedig elkészült az a konvergenciaprogram és a struktúrális reformok programja, melyet a Kormány mai ülésén elfogadott.

A Széll Kálmán Terv részeként elfogadott konvergenciaprogram középpontjában az államadósság csökkentése áll, melyet tartós, strukturális reformprogramok útján érünk el - szögezte le Matolcsy György, hozzátéve: a reformprogramok lényege, hogy egy jól működő államot építsünk fel Magyarországon, mely kisebb költséggel, hatékonyabban működik. Azokra a területekre koncentráltunk, ahol működési zavarok vannak a költségvetés tekintetében – tette hozzá a politikus.

A Kormány a Széll Kálmán Terv részeként egy olyan döntéssorozatot hozott, amely megújítja a fogalalkoztatáspolitikát és a munkaerőpiacot – jegyezte meg a miniszter.

Magyarországon a környező országokhoz képest rendkívül alacsony a foglalkoztatottság - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter - ezért olyan intézkedéssorozat indul útjára, amely azt célozza, hogy segély helyett munkát adjunk azoknak, akik képesek munkába állni és akarnak is dolgozni. Kifejtette: a Széll Kálmán Terv kitűzte azt az irányt, hogy Magyarországon minden munkanélküliségért kapott juttatás 90 napra biztonságosan járjon. Az új rendszer a korábbi, munkára nem ösztönző rendszert váltja fel, melyen a Kormány változtatni szeretne – fűzte hozzá a politikus.

Kiemelt jelentősége van a közmunkának, hiszen 2014-ig 300 ezer új, adózó munkahelyet teremtünk, amiből 100-150 ezer a közmunka területén jön majd létre – hangoztatta Matolcsy György, hozzáfűzve: a Kormány számít a munkaerőpiac fehéredésére is, ahonnan 50 ezer munkavállaló visszatérését remélik.

A Széll Kálmán Terv keretében a korhatár előtti nyugdíjazást fel kell váltani egy, a munkaerőpiacra való visszatérést ösztönző munkakínálattal – húzta alá a politikus. Vannak olyan területek, ahonnan az emberek, különböző kiváltságok okán, idő előtt vonulhattak nyugdíjba, nekik – fogalmazott a miniszter – úgyanúgy munkát kell kínálni, mint a korhatár előtti rokkantnyugdíjjal élőknek, ahol egy teljes felülvizsgálatot is célul tűzött ki a Kormány, hiszen - tette hozzá – 100-150 ezer ember visszatérését várják innen a munka világába.

A közösségi közlekedésről szólva Matolcsy György elmondta: a Magyarországon egyszerre jelen lévő pazarlás és pénzhiány egy olyan megállapodást szült, melynek keretében elkezdik a MÁV strukturális átalakítását. A MÁV mintegy 300 milliárd forintra rúgó vállalati adósságát beemeli az államadósságba a Kormány – részletezte a miniszter, hozzátéve: 2012-ben 45, 2013-14-ben pedig 60-60 milliárd forinttal csökkentik a cég állami támogatását.

A Kormány arra vállalkozik, hogy a Széll Kálmán Terv keretében teljesen megújítsa a felsőoktatást. Ez azt jelenti – fejtette ki Matolcsy György -, hogy a munkaerőpiaci igényeket figyelembe vevő képzési struktúrát alakít ki. Leszögezte: azokat a képzéseket, melyekkel nem lehet elhelyezkedni, az állam nem finanszírozza, a hiányszakok esetében azonban kiemelt támogatásra lehet számítani.

Döntések születtek a gyógyszerkassza támogatásáról is – ismertette a miniszter. 120 milliárdos megtakarítást kell elérni, amiről az egyeztetések a következő hetekben elindulnak, és 2014-re már a jelzett összegeket várják megtakarításként – tette hozzá. A politikus hangsúlyozta: nem támogatják a jelenleg érvényben lévő megoldást, miszerint a generikus gyógyszerekkel szemben az innovatív gyógyszerek élveznek előnyt, mellyel gyakorlatilag a külföldi gyógyszerimport extraprofitját támogatjuk. Ezek mellett az orvoslátogatások után fizetett díjtétel duplájára emelése, illetve a gyógyszergyárak által fizetett 12 százalékos adó 18 százalékra emelése mind a bevételek növekedését generálhatják – jegyezte meg Matolcsy György.

Szó esett az állam és az önkormányzatok viszonyáról is, hiszen az önkormányzatok gazdálkodása jelentősen hozzájárult a költségvetési hiányhoz. A mai döntés értelmében az önkormányzatok hitelfelvételéhez a jövőben a Kormány jóváhagyása szükséges.

hirdetés

Könyveink